“Ut å stjæle trygd” – en NAV-konferanse

På leting etter informasjon kom jeg over en pdf-utgave av NAVs eget internmagasin, Memu.

Så jeg leste litt, da. Og grublet litt.

Det som utløste grublingen var dette:

memu

Et nærbilde:

memu2

Det fikk meg som sagt til å tenke litt. Ikke på selve konferansen, men på hvilke andre konferanser jeg skulle ønske NAV fokuserte mer på.

Med Gudruns beretning om sitt mindre hyggelige møte med NAV og Annikas lignende erfaringer friskt i minne mener jeg det er på høy tid at NAV får en kompetanseheving i forhold til å forstå bloggingens rolle for syke og uføre. Både i et sykdomsmestringsperspektiv, men også i noen tilfeller i forhold til selve rehabiliteringen.

Kanskje en “Hvordan forstå blogging?”-konferanse kunne vært på sin plass?

I tillegg synes jeg bloggeren bak Giktbloggen har noen sabla gode poeng når det gjelder å se potensialet som ligger i arbeid på nett for folk som av en eller annen grunn har helsemessige utfordringer. Som han svarte da jeg kommenterte et innlegg han hadde skrevet om Gudruns sak:

Et viktig poeng er at for svært mange uføre kan en karriere opparbeidet via sosiale nettverk, f.eks gjennom blogging eller twitter, være en vei ut av uføret og over i betalt arbeid. NAV Sagene demonstrerer fryktelig svake kunnskaper om blogging som uttrykksform, og burde faktisk skammet seg inderlig.

Fra kommentarfeltet under innlegget Idiotene.

Det er vel kanskje det som fikk meg til å reagere litt på konferansens tittel. Jeg mener ikke at man ikke skal sørge for at ingen snylter. Men denne vaktsomheten virker det ikke som om det er mangelvare av i NAV.

Det handler litt om hvor fokuset ligger. De fleste som har vært på kurs og seminar har merket hvordan man blir litt ekstra opptatt av det som var temaet. Litt gira, kanskje.

Jeg kan ikke unngå å tenke på de to bloggerne. Gudrun og Annika. Og lure på hvordan ting hadde sett ut om saksbehandlerne deres i NAV nylig hadde kommet fra f.eks. et seminar som het “Hvordan forstå blogging i et mestrings- og rehabiliteringsperspektiv?” eller “Internettets muligheter”.

Gjerne samtidig som politikerne for en gangs skyld droppet de sedvanlige debattene om hvorvidt “Nordmenn er late!” og “Velferdskostnadene eksploderer!” og heller tok en debatt og felles brainstorming om “Hvordan bistå når folk skaper sin egen, tilrettelagte arbeidsplass?” eller lignende.

Noe sier meg at de to bloggerne ville ha blitt møtt veldig annerledes dersom deres saksbehandlere hadde hatt en bedre forståelse av blogging. Kanskje ville NAV ha fungert som en støtte fremfor en belastning. For det bør da ikke være kun de friskes privilegium å forsøke å gjøre det beste ut av hva man har?

Hva om NAV fremfor å så raskt anta at noen var “ute for å stjæle trygd” heller så mulighetene?

Det hadde vært noe, det…

Hva med deg? Hva kunne du tenke deg å se en NAV-konferanse eller politikerdebatt og mediastorm om?

Anbefalt lesning:

Samfunnet som forsvant og veien tilbake – om sykdom og internett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Innlegg som kanskje ligner:

Likte du innlegget? Hvorfor ikke legge igjen en kommentar under og fortsette diskusjonen der, eller abonnere på min rss feed. Du kan også motta nye innlegg direkte til din e-postadresse. For å lese denne bloggens beste innlegg, kan du klikke her.

Comments

Jeg vil gjerne se en konferanse som det du foreslår her!

Ellers vil jeg selvfølgelig også ha en konferanse som gir generell kompetanseheving rundt ME/Kronisk utmattelsessyndrom.

Jeg ønsker meg også en konferanse – med arbeidsgivere tilstede – om hvordan man kan tilrettelegge arbeidsoppgaver slik at flere kan delta i arbeidslivet.

~SerendipityCat~’s last blog post..Hvor begrepet “nerdeglamblogger” egentlig kommer fra

Enig med du.

Det har slått meg flere enn én gang at jeg, med min førskolelærerutdannelse, antagelig har sterkere mestringsperspektiv enn hva mine saksbehandlere har hatt. Og dét er en skremmende observasjon.

Jeanette’s last blog post..Tanker om Pride and Prejudice

Jeg leste det som uten tillit til NAV – rakner vårt velferdssystem. Men det var visstnok ikke på programmet…

SerendipityCat: Gode forslag til konferanser, ja! Jeg mistenker at hevet kompetanse på andre områder vil få en rekke saksbehandlere til å se mindre “misbruk på høylys dag” og lettere kunne sile ut det som faktisk er det.

Jeanette: Den observasjonen tror jeg det er mange som deler. Spesielt når det gjelder sykdommer det ikke er så stor forståelse for generelt sett. Jeg tviler på at noen ved NAV ville ha satt likhetstegn mellom opptrening på Sunnaas og arbeidsførhet. Men når diagnosen er f.eks. depresjon, ME e.l. blir altfor ofte innsats for egen rehabilitering eller mestring tolket som bevis for arbeidsførhet.

Alltid Blakk: Nei, men kanskje det burde være det?

Flott innlegg! Og vi var visst veldig på samme plassen i dag :-) Jeg har skrevet om noe lignende – nesten nettopp postet.

Jeg skulle gjerne sett tittelen “Hvordan bistå når folk skaper sin egen, tilrettelagte arbeidsplass?” på et seminar og forsåvidt på en grunnholdning som til nå fullstendig mangler.

Kari’s last blog post..Samfunnet som forsvant og veien tilbake – om sykdom og internett

For et fantastisk innlegg! Jeg håper det er greit at jeg la inn lenke til det i mitt.

Hva med et seminar med overskrift: “Hvordan lære seg å behandle og hjelpe NAV-brukere som mennesker, og ikke som snyltere, unnasluntrere og trygdemisbrukere?”

gunnhild’s last blog post..Sorg som ressurs?

Jeg løeste beskrivelsen av de som deltok. denne stusset jeg på “Elin Ørjasæter er kommentator og journalist i E24. I dagligtale skiller vi skarpt mellom rett til og misbruk av trygd. Men er ikke egentlig grensen ganske flytende? Elin Ørjasæter gir eksempler fra en virkelighet de fleste vil kjenne seg igjen i. Så lenge diagnoser gir tilgang til offentlige ytelser risikerer vi et stadig mer uklart landskap mellom frisk og syk, og mellom trygdemottaker og trygdemisbruker.”

Men syk og frisk er da ikke en sort/hvit greie? og er ikke det hele poenget? Forøvrig så påpekte en jeg kjenner at diagnoser gir ikke tilgang på noe som helst, det er vurderingen fra legen som gir tilgang på ytelser.

Sinobell’s last blog post..Tannfeen – en håndverker.

hei,hei- her må jeg slenge meg med den flotte bloggen,her var det mye klokt !
Jeg tviler på at noen ved NAV ville ha satt likhetstegn mellom opptrening på Sunnaas og arbeidsførhet. Men når diagnosen er f.eks. depresjon, ME e.l. blir altfor ofte innsats for egen rehabilitering eller mestring tolket som bevis for arbeidsførhet.
“- det tror jeg jammen du har rett i altså. dessverre.

Lilljekonvall

Lilljekonvall’s last blog post..Om viktigheten av verdighet i den offentlige debatten om helse og velferd. Om et verdig språk for alt det hva livet rommer. Jeg speiler min verdi i dine ord.

Ja, jeg innbiller meg at det er et behov for litt oppdatering i forhold til internett hos NAV.

Legg igjen en kommentar

(obligatorisk)

(obligatorisk)