Spesielle og spesielle, fru Blom…

Anki skrev noe i kommentarfeltet under Når et barn blir sin diagnose som jeg synes var virkelig tankevekkende om “spesielle behov”.  Det fortjener en egen bloggpost.

Vi er helt normale mennesker hele gjengen, med helt normale behov. Selv om kanskje noen av oss trenger verktøy som ikke så mange bruker for å dekke våre helt normale menneskelige behov. Ei jente sa det så godt: “Jeg har da ingen spesielle behov selv om jeg trenger mye utstyr. Hva er så spesielt med å måtte gå på do? Jeg trenger bare et litt uvanlig verktøy for å dekke mitt normale behov for å gå på do.”

Fantastisk godt sagt!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Innlegg som kanskje ligner:

Likte du innlegget? Hvorfor ikke legge igjen en kommentar under og fortsette diskusjonen der, eller abonnere på min rss feed. Du kan også motta nye innlegg direkte til din e-postadresse. For å lese denne bloggens beste innlegg, kan du klikke her.

 • Anki

  :-)
  Dette temaet er noe jeg stresser en del med å få folk til å begripe. Både pga min egen døvhet og mitt barns autisme. Fordi det føles ikke godt når jeg leser begreper og termer som
  - “spesialpedagogisk hjelp” (hvor går skillet mellom tilpasset pedagogikk og spesialpedagogikk? Er ikke alt bare pedagogikk som tilpasses barn som er ulike – til tider svært ulike?),
  - “spesielle behov” (kan noen gi meg et eksempel på et “spesielt” behov????),
  - “krevende elev” (er eleven krevende, eller lever eleven med en krevende funksjonshemming som er skikkelig tøff å takle for eleven og dermed får konsekvenser for omgivelsene?)
  - osv…..

  Det ble sagt en gang at min sønn hadde et spesielt behov i forhold til kommunikasjon slik at han ble forstått. “Å, er det spesielt å ha et behov for å forstå og bli forstått?” Jeg lurer fortsatt, og hvis noen har kan gi meg et eksempel på et spesielt behov som en funksjonshemmet har, som andre ikke har – da tar jeg gjerne en diskusjon på det :-) .

  Og angående funksjonshemmet: Det er jo relativt. Man er funksjonshemmet i forhold til et bestemt samfunn/omgivelsene og disse omgivelsenes forventninger til hva du skal mestre og hvordan. Jeg er døv. Når jeg er sammen med døve og bruker tegnspråk, det kommer en hørende som ikke kan tegnspråk og vil småprate med oss. Hvem er funksjonshemmet i den situasjonen ;-) . Mye er relativt, også en funksjonshemming.

 • Lin

  Du har så rett. Samtidig merker jeg jo at jeg tar meg i å bruke mange av de begrepene selv. Kanskje spesielt når jeg vil være litt generell.

  Twitter:

 • Anki

  Jeg jobber selv i 3.linjetjenesten på et kompetansesenter, og blir helt nødt til å bruke disse begrepene i yrket mitt. Men det betyr ikke at jeg liker dem. Heldigvis er vi flere som ser det samme, så kanskje det med tider og stunder blir en endring i språkbruken slik at disse termene etterhvert blir politisk ukorrekte? Det er jo lov å håpe at verden går fremover…
  Takk for kveldspraten :-) . Manglet bare en kaffekopp og litt is til :-) )) Kommer nok til å følge den fine bloggen din :-)

blog comments powered by Disqus