no cell phone

Om forskerne som har sett nærmere på effekten av å prate, sende tekstmeldinger, twitre eller oppdatere seg på Facebook mens man kjører bil skulle sende en melding tipper jeg det ville være denne:

«R_U_AN_ID10T?»

Her er nemlig noe av hva man nå vet:

DUI

Når man snakker i mobilen mens man kjører, firedobler man risikoen for ulykke. Det kan sammenlignes med å kjøre med 0,8 i promille. Og det handler ikke om hvor hendene dine er, men om hvor oppmerksomheten din er. Altså er det ikke hvorvidt man holder mobilen eller ikke som er avgjørende. Noe som forklarer hvorfor andre typer distraksjoner også kan være et problem.

Når du tekster med mobilen og kjører er risikoen for ulykke 8 ganger det det ville ha vært dersom du ikke gjorde det.

Det som skjer er nemlig følgende:

Når man bruker telefonen, får man et slags tunnelsyn. Man ser det som er rett foran seg, men sidesynet svekkes betraktelig. Og sidesyn er jo kjekt å ha i trafikken når f.eks. et barn er i ferd med å løpe ut i veien, er det ikke?

Disse bildene viser forskjellen.

ikke distrahert

distrahert

Skremmende nok, men dette er heller ikke alt.

Husker du leken «Kims lek», som man hadde i barnehagen? En rekke gjenstander legges på et bord og man får se på dem. Så legges et teppe over alt sammen, noen av tingene fjernes og så skal man huske hva det var.

Når du bruker telefonen leker hjernen «Kims lek» med deg. Du begynner rett og slett å overse ting. Skilt, et barn osv. Det er bare en ting… tingene er der fortsatt! Denne type «blindhet» får oss til å kjøre på en måte som kan være verre enn å kjøre med promille.

Sånn som dette.

ikke distrahert

distrahert

Her kan du også se en liten demonstrasjon:

Så tilbake til spørsmålet.

R_U_AN_ID10T?

Vel, ganske mange har vært det sammen med deg når det kommer til mobilbruk i bil, i alle fall. Noen har betalt dyrt for det også.

Du har en mulighet som de ikke har.

Du kan nemlig gjøre bedre nå. For nå vet du bedre. Og la oss være ærlige her. De virkelige idiotene må være de som vet og allikevel fortsetter. De aller fleste som fortsetter når de vet det jeg nå har snakket om, tror visstnok at de er bedre sjåfører enn andre. At de er bedre multitaskere. Den logikken i denne sammenhengen kan etter mitt syn sammenlignes med å innbille seg at man er en bedre fyllekjører enn andre og derfor ikke trenger å holde seg edru når man skal kjøre.

Og alvorlig talt: De virkelig gode sjåførene? Det er de som lar være å fyllekjøre, sende tekstmeldinger og lignende mens de kjører. Det er med slike ting som med mange andre ting. F.eks. leger. De aller beste er ikke de arrogante verdensmesterne. De aller beste er de som er ydmyke for egne begrensninger og behandler oppgaven sin med respekt.

Alt annet ville vært… ja, idioti.

Kilde:
No phone zone
BT

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...