La stå!

Pippi Langstrømpe 

Litteraturformidler Ine Marit Torsvik Bertelsen ved Rogaland Fylkesbibliotek mener at vi bør tilby barn og ungdom mer litteratur av nyere art. Den kan jeg godt være enig i. For all del. Her i huset er det både nytt og gammelt om hverandre. Hadde hun bare sagt dette, ville jeg nok ha vært enig med henne.

Men hun gjør ikke det. Hun mener at all litteratur som er eldre enn 5 år er utdatert og bør fjernes fra bokhyllene. Hun oppfordrer foreldre og skolebibliotekarer om å fjerne Astrid Lindgren og Anne Cath. Vestly fra bokhyllene med følgende begrunnelse:

Barn i dag har krav på å bli tatt på alvor når det gjelder litteraturformidling. Bøker som er eldre enn fem år bør ikke presenteres til barn og unge i dag.

Da må jeg bare spørre…

Skal samme tankegang gjelde bøker for oss voksne også? Jeg leser nemlig “Sangen om Salomon” for tiden. Faktisk så koser jeg meg med den. Men kanskje den er utdatert? Feil, rett og slett? 

Eller gjelder dette bare barn og ungdom?

Hva er i så fall forskjellen?

Jeg skjønner at tanken bak her er at man skal tilby barn det beste. Men er det beste alltid det nyeste? Kan ikke det beste også være blant bøker eldre enn 5 år? Har deling av leseopplevelser en verdi? Har det en verdi at også mamma og bestemor vet hvem Knerten er når femåringen blir kjent med ham?

Hva med Pippi? Først er hun fikset på i knalle farger. Så tok man språket fra henne, fordi man mente hun skulle snakke norsk her i Norge. Og nå skal hun ikke engang være velkommen i bokhyllene i bibliotekene?

For å si det på en relativt moderne måte:

Are you kidding me?!  

La Pippi, Knerten og alle de andre klassikerne stå. Ved å fjerne dem frarøver man langt mer enn man tilfører. Ærlig talt.

LA STÅ!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Innlegg som kanskje ligner:

Likte du innlegget? Hvorfor ikke legge igjen en kommentar under og fortsette diskusjonen der, eller abonnere på min rss feed. Du kan også motta nye innlegg direkte til din e-postadresse. For å lese denne bloggens beste innlegg, kan du klikke her.

 • http://www.mariefriis.com marie

  Nemlig!

  marie’s last blog post..Boklister januar 2008

 • http://lothiane.wordpress.com Lothiane

  Jesssss! Er så enig. Skrev om dette i dag jeg og. Gikk og irriterte meg store deler av dagen etter at jeg hørte det på radioen, så jeg måtte bare ha det ut. Ut med alt gammelt av barnelitteratur må bety ut med alt gammel av voksenlitteratur også. Hva er ellers poenget?

  Lothiane’s last blog post..Kaste gamle bøker?

 • http://www.underlig-vidunerlig.blogspot.com Chanel

  Stemmer i kor: ARE YOU KIDDING ME?!
  Dette er det dummeste jeg har hørt, at “alder” skal ha noe å si- vet vi jo er en utdatert tankegang!
  *opprørt*

 • http://www.underlig-vidunerlig.blogspot.com Chanel

  denne bibliotekaren vet ikke hva hun sier, hun er feilplassert i sitt yrke.

 • http://hp.fuzzy76.net/ Håvard Pedersen

  Bifalles! :) På nattbordet mitt akkurat nå har jeg “Way to wealth” av Benjamin Franklin, gitt ut første gang i 1758.

  Håvard Pedersen’s last blog post..Vi beklager, teknisk feil….

 • Lin

  Idéen om å sette en “best før”-dato og beregne kvalitet utifra det er så utrolig tullete. Godt vi er flere som gjerne vil beholde klassikerne. :)

  Twitter:

 • http://obskuriteter.blogspot.com Obskur

  Og hun var.. uh.. bibliotekar? Litt malplassert kanskje?
  Sært…

  Obskur’s last blog post..Bor vi i Norge eller Tyskland?

blog comments powered by Disqus