Julehandel før og nå

julehandel

Det er ca. 6 uker igjen til julaften. Julehandelen braker straks løs og skal vi tro Dine Pengers tall for nordmenns handlevaner generelt, så handles det ganske så mye på nett.

Jeg vet ikke hvordan det er med dere, men selv har jeg noen gode julehandelminner. I gata der jeg bodde var det nemlig flere jevnaldrende jenter, og tre av oss hang en del sammen. Og vi kjøpte julegaver til hverandre og til familiene våre da den tiden kom. Tro det eller ei, men det var faktisk superstas bare å gjøre det. Å handle, altså.

Du skjønner; Vi var ikke så mye i store butikkjeder med skarpe lys og skingrende julemusikk. Vi var ikke det.

julegata

Istedet var vi innom alle de små, og ikke minst, forskjellige butikkene. Julehandelen besto av lysene fra julegata og andre gatelykter, feite snøfiller som dalte, tråkking over snøfonner, tørke av seg på beina hver gang vi gikk inn i en ny butikk, bjella som ringte da vi kom inn og en butikkansatt som på en måte var mer… synlig enn de butikkansatte i store kjedebutikker er. Det var votter og luer som ble tatt av og på hver gang vi gikk ut av en butikk og mot en annen.

Nå… vel, nå legger man gjerne boblejakka i handlevogna og triller mellom butikkene i et stort kjøpesenter. Votter og luer er overflødig all den tiden man gjerne kjører inn i garasjeanlegget og går rett inn i handlesenteret derfra uten å få så mye som et snøfnugg i håret.

Venninnene mine og jeg kikket lenge i hver butikk langs julegateruta før vi bestemte oss. Det var begrenset med oppsparte penger vi hadde. Til tross for et bidrag fra foreldre rett før julegavehandelen. Man hadde ikke råd til all verdens. Og siden vi alle handlet på omtrent like stramt budsjett, gjaldt det jo å være kreative. Butikken Tusen Ting var et must. Med snøfiller i håret stampet vi gjerne opp de par trappetrinnene, åpnet døra så bjella varslet vår ankomst, tørket av oss på bena på matten innenfor døren, tok av vanter/votter, dro av lua og løsnet på skjerfet i halsen. Før vi kikket. Storøyde.

En liten pakke med to badekuler og en pakke med sjokolade var flotte greier. Da kunne man jo ta deilige romjulsbad og spise sjokolade i badekaret attpåtil! Sånn tenkte vi. Om badekuler, søtsaker, nipsfigurer og bokmerker. Og så samarbeidet vi, da. “Hvis du kjøper badekulene, så kjøper jeg sjokoladen”, kunne vi hviske til hverandre. To og to for å planlegge gaven til den tredje.

Jeg tror neppe opplevelsen ville ha vært det samme i et av de store, støyende handlesenterne.

Det samme gjelder av en eller annen grunn netthandel også. Jeg handler riktignok av de store “kjøpesenterne” på nett også. Men jeg foretrekker de små butikkene. Gjerne drevet av en mammagründer. De er internetts versjon av skomakergata. Og de har muligens ikke alt på en plass, slik store “kjøpesentre” har. Jeg må antageligvis gå ut og inn av nettbutikkene en etter en. Kanskje ikke med snøfiller i håret og snø som må børstes av skoene, men allikevel. Den ekstra anstrengelsen er på en måte verdt det for det særpreget man opplever i hver butikk.

mammabutikken

Mammabutikken minner meg om de små butikkene fra tiden da man handlet julegaver i skomakergata-stil. Butikken er ikke bare enda en nettbutikk. Det er en nettbutikk med personlig preg. Du treffer butikkeieren Jeanette, en førskoleutdannet småbarnsmor som er levende opptatt av tilknytningsomsorg, miljø og en hel rekke andre ting. I tillegg til litteraturstudier.

jeanette

I likhet med småbutikkene jeg husker fra barndommens julehandel møter jeg i nettbutikker som bl.a. Mammabutikken en eier som faktisk vil noe med butikken sin. En som tenker på mer enn bare potensiell inntjening når hun f.eks. skal ta inn produkter til barn og voksne. Og i butikkens blogg, Mammajournalen, har hun skrevet en rekke artikler som ikke bare er designet for å selge deg mest mulig, men som viser både engasjement og nærvær. Du handler ikke bare av en mammabutikk, du handler av Jeanette.

Det finnes mange slike små nettbutikker der ute. Jeg tipper vi ville ha fått en fin skomakergate å gjøre julenetthandelen i dersom man samlet dem. Hva med for eksempel Mammabutikken og MillaMyk “vegg i vegg”? På Epla finner man en hel haug håndlagede julegaver.

Uansett: Ha en riktig god julehandel på nett. Enten du velger kjøpesenterstilen eller skomakergatastilen. Eller, kanskje du er litt som meg og gjør begge deler.

Og du?

Dersom du vil oppleve en RL-julehandel old style…

Vel, hva med å ta en tur til et julemarked her i Norge eller i utlandet?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Innlegg som kanskje ligner:

Likte du innlegget? Hvorfor ikke legge igjen en kommentar under og fortsette diskusjonen der, eller abonnere på min rss feed. Du kan også motta nye innlegg direkte til din e-postadresse. For å lese denne bloggens beste innlegg, kan du klikke her.

Comments

For en koselig post. :-) Nå fikk jeg veldig lyst til å pusle rundt med julehandel!

Jeg skyr kjøpesentre alt jeg kan, og internettshopping passer meg alldeles utmerket. Takk for tips om nettbutikker, de skal sjekkes!

~SerendipityCat~’s last blog post..Savner flere leger til foredrag om ME i Trondheim

Ja, alt som kan gjøre julehandelen bedre er bra, synes jeg. Det er jo så bortkastet å kave i folkemengden på et stort senter i halve førjulstiden. Da vil jeg heller gå i småbutikker, planlegge godt for julehandelen, ta litt på internett og muligens også lage julegaver hjemme.

I tillegg må jeg jo innrømme at jeg heier på de små nettbutikkene. Ofte er det jo kvinner som prøver å få en hverdag som fungerer best mulig som står bak. Mammagründere. De synes jeg godt kan få en bit av kaka når man først skal bruke penger på julehandel.

Jeg handler mest på nettet.. men nå fikk jeg og lyst til å handle ute igjen…

Meg W.’s last blog post..Dersom jeg vant 20 millioner i lotto.

Ja, gjort riktig kan nok julehandel være hyggelig. Enten man gjør det på nett eller på julemarked etc.

Legg igjen en kommentar

(obligatorisk)

(obligatorisk)