bums_advice_column_newspaper

Svisj! sier det.

Den ene dagen er du selv elev ved videregående og den neste er du plutselig mor til en elev på videregående. Og det er ikke til å legge skjul på at man noen ganger, der man styrer med voksenlivet og alle voksentingene det innebærer, føler seg litt som en juksemaker pipelort. For hvor ble det av all den sikkerheten de voksne utstrålet den gangen? De så ut til å virkelig vite hva de gjorde, mens selv føler man seg kanskje litt som om man bare har kledd seg ut som voksen noen ganger. Det ble definitivt ikke slik det så ut fra utsiden.

Allikevel. Noen råd har man da kanskje å gi. Helt dum er man forhåpentligvis ikke…

Forhåpentligvis, sa jeg!

Uansett: Her er noen av denne juksemaker pipelortens råd for videregående. Både fra dumme ting man gjorde, men også dumme ting man unngikk og erfarte fordelene av.

Bring egen oksygentank

Ok, det høres kanskje litt rart ut. Men hør meg ut her.

Når man er i tenårene har mye rart en tendens til å bli like viktig som oksygen. Man blir helt oppslukt og faren er der for at man krysser en linje der for eksempel en vennegjeng eller en kjæreste blir det du investerer hele deg, og langt mer enn du har råd til å tape, i akkurat dette.

Følelsen er kanskje noe av det sterkeste du kan oppleve. Du lever og ånder for dette og… ja, det blir ditt oksygen.

En ting er det ytre. Du satte kanskje sammen egne antrekk fra loppemarkeder og Fretex og skapte din helt egne stil, men nå er det marineblå gensere med hvite striper og perleøredobber som gjelder. Fordi det er det din utkårede liker.

Men så er det det indre. Det er her det kan bli litt skummelt. For hva skjer når det oksygenet du skulle leve på resten av livet tar slutt? Jada, jeg vet at dere to er spesielle og har lovet evig troskap bak gymsalen og alt det der. Men allikevel. Hva når oksygenet blir tatt fra deg? Da er du kanskje plutselig «den gale eksen» der du desperat kaver for å få luft. Det er ikke noen særlig hyggelig opplevelse for noen. Verken for deg eller dine omgivelser.

Så nyt tiden som er nå og la deg oppsluke litt. Men bring alltid med deg din egen oksygen. Eller, som andre sier det: Ikke invester mer av deg selv enn du har råd til å miste.

Styr unna de signalgule treningsdressene

Ok, denne er hentet fra min egen erfaring. Jeg fikk nemlig studielån rimelig tidlig og begynte også ganske tidlig å jobbe ved siden av skolen, i ferier osv. Og det var så innmari mye som jeg bare måtte ha. Musikk, bøker… og en signalgul treningsdress.

Jeg kan enda huske denne akutte «må ha»-følelsen og hvor fin jeg syntes denne dressen var. Nå i ettertid, derimot, ser jeg at det ikke akkurat var mitt beste kjøp.

Men enda viktigere… Det forundrer meg hvordan jeg, som kun hadde meg selv å ta vare på, klarte å være helt skrapet blakk mange dager før neste lønningsdag. Absolutt alt jeg tjente ble brukt opp.

Noen år senere, og det kom fortere enn jeg hadde trodd, altså… var jeg blant de som ikke hadde råd til å kjøpe egen leilighet. Jeg hadde ikke noe egenkapital. Jeg hadde ikke noe oppspart. Ikke til andre morsomme ting heller. Som lappen, en sydentur eller noe annet morsomt.

Hvor pengene var? De var i signalgule treningsdresser, en omfattende CD-samling av samlede, oppripede verker og slike ting. Det verste er at jeg antageligvis ikke hadde merket det den gangen om jeg hadde lagt unna f.eks. 10% av det jeg tjente til noe så kjedelig som langsiktig sparing. Jeg merket det som sagt ikke da. Jeg merket det ekstremt godt senere.

Skulle jeg ha gjort det om igjen ville jeg laget en egen fordelingsnøkkel for alt jeg tjente. 10% til langsiktig sparing (leilighet o.l.), 20% til kortsiktig sparing (sydentur, stereoanlegg) osv.

Den signalgule treningsdressen representerer akkurat den tabben. For mens en knøttliten leilighet ville ha ført til større leilighet, til rekkehus og kanskje også til eget hus, så førte treningsdressen ikke til annet enn at jeg ble ekstremt synlig på joggetur. Ikke sånn «Å, der er du»-synlig, men heller «Øynene mine!»-synlig. Jeg bare sier det. *mumle*

Perfeksjoner deg

Denne har jeg vært litt inne på før. Du vet, marineblå gensere og perleøredobber og slikt.

Greia er denne.

Det mest vellykkede forsøket du kan gjøre på å bli bedre enn det du føler at du er i dag, får du til dersom du istedet for å prøve å bli mer lik andre heller satser på å bli en bedre utgave av deg selv.

Om du er interessert i ishockey og de fleste andre du synes er kule driver med jazzballetten du egentlig ikke har helt sansen for, så bruk heller energien på å bli rå i ishockey enn å prøve å bli som populære og sarte Silje med det lange, lyse håret. Engasjement merkes.

Jeg vet. Jeg pleide å gremmes over voksne som stadig gnålte om at jeg skulle være meg selv da jeg var tenåring. Men faktum er at de har rett. Jeg vil bare legge til at du ikke bare skal være deg selv, men også jobbe for å bli den beste deg du kan være.

Se hvor de er på vei, ikke bare hva de er

Dette høres sikkert urteit ut, og jeg mener ikke at du skal sitte der i Chesterfielden med strengt blikk og spørre dine potensielle venner om «hvilke fremtidsplaner har du, unge mann?»

Men når du velger dine venner og din omgangskrets kan det være greit å finne litt ut av ikke bare hvem som skal på den kule hjemme-alene-festen på lørdag, men hvem som kanskje har omtrent samme mål og ønsker for fremtiden som deg. Du trenger ikke å ekskludere noen, men har du planer om å være student i 5-6 år etter videregående kan det være ok å også bli kjent med andre som har slike mål. Løpet frem mot opptak til f.eks. universitetet kan virke langt og kronglete og da kan det være mye støtte og god påvirkning å hente fra andre som deler dine fremtidsmål og lar deg se hvilke prioriteringer de i praksis gjør uke etter uke for å få det til. Eller som ser verdien av det når du gjør dine prioriteringer.

Det er vanskeligere å skulke skolen en dag, slurve med skolearbeidet eller fjase bort timene om du i såfall blir alene om det.

Se i speilet etter noe annet enn kviser

Uansett hvem du vil møte på, av venner, lærere, kjærester og andre. Den eneste du vet med sikkerhet at du skal leve med resten av ditt liv, er personen du ser i speilet.

Den personen vil vite det om du jukser på en prøve, baksnakker en venn eller sårer noen unødig. Så se i speilet og sørg for at personen du møter der hver eneste morgen er en person du kan like og respektere.

Innse også at det mest kraftige verktøyet du har for å endre noe i livet ditt tar du i bruk når du tar kontroll over personen du ser i speilet hver morgen. Det er sånn du får gode karakterer. Det er sånn du får spart til din første leilighet. Og det er sånn du kan legge til rette for et godt forhold til venner, familie og lærere. Istedet for å slite deg ut på å prøve å kontrollere alle andre – kontroller personen i speilet.

Dette er ikke ditt liv

For mange år siden gikk det en serie på tv som het «Dette er ditt liv». Og da skulle alt frem. Alt man hadde gjort, alle man hadde møtt og ekser kom gjerne på rekke og rad ut på scenen for å dele historier om tiden de var en del av.

Enten du er på internett, på skolen eller sammen med venner så kan det være greit å vite når man skal knipe igjen også. Du skylder ikke alle fullt innsyn i deg og ditt liv. Du er ikke forpliktet til å utlevere alt om ekskjærester, flaue handlinger og den gale slektningen på Gjøvik for å være heeelt sikker på at de du prater med virkelig ønsker å bli kjent med deg til tross for dette. Faktisk kan du gå glipp av mye om du bombarderer andre med informasjon om deg hele tiden. For når har man da tid til å lytte?

Noen ganger kan det være godt å ha noe for seg selv. Ingen har krav på hele deg. La folk bli kjent med deg gradvis istedet. Og dersom du også kan lytte litt så vil du jo bli kjent med dem også.

Ditt privatliv er ikke konfetti.

Det viktigste i dag er en bagatell i morgen

Ja, for å ikke skremme vannet av deg helt, unnlater jeg å kalle denne «Husk at folk du er glad i skal dø» eller noe sånt. Men det er også en del av det.

Så for å ikke bli for dyster her sier jeg det bare sånn: At når du sitter der for n’te gang og prater om Det Viktigste I Hele Verden Akkurat Nå, enten det er noe du ønsker deg eller kjæresten som har slått opp med deg. Ta et øyeblikk og verdsett den som sitter der med deg. Selv om vedkommende virker som en bagatell akkurat nå i forhold til Den Store Kjærlighetssorgen eller Det Intense Ønsket Om Dykkerkurs. Vær tilstede og lagre stunden i hodet ditt. En dag er det kanskje akkurat den personen som var der i time etter time som viste seg å være det viktigste av alt.

Årene du investerer nå lever du godt på senere

Har du veldig lyst til å studere jus, psykologi eller noe annet som tar noen år, men synes studiene virker så fryktelig lange? Jeg vet at jeg gjorde det. Og mange med meg. Men jeg kan love deg at de gir uttelling. 5 års studier gir flere tiårs økt livskvalitet. Da snakker vi om alt fra det å ha ok inntekt, en interessant hverdag og til slutt attpåtil en ok alderdom. 5 års studier virker kanskje lenge nå, men jeg kan love deg at det gjør definitivt også 15 år med trang økonomi. Så snylt på oss voksne nå som du kan og se på skolen som en jobb. Det betaler kanskje ikke like mye, eller gir like mange fordeler akkurat nå som den jobben en du kjenner sluttet på skolen for, men det er virkelig verdt det. Jeg lover!

Bli med!

Minnene og opplevelsene du skaper akkurat nå vil være veldig spesielle. Så bli med. Ikke mur deg inn på rommet med bøker hele tiden. Ikke velg bort badeturer, fester, revyer eller noe annet konsekvent til fordel for… tja, å dra på turné med et omreisende tivoli eller å være en nekete hemmafru i Stockholm.

Husk jobbeskrivelsen din

Det er selvsagt Dr. Phil som er enig med meg. Ikke omvendt. *host*

I alle fall, her er den:

Din jobb her i livet er for tiden to ting:

1) Få deg en utdannelse.

2) Ha det gøy mens du gjør det.

Du trenger ikke å finne opp kruttet på nytt

Verden er full av klokinger. Lytt til hva de har å si.

Og ja…

Ikke spis den gule snøen. ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...