It’s a man’s world – også i bloggerverdenen

Før noen halshugger meg for å ha misforstått noe, vil jeg bare påpeke at jeg slett ikke tenker på kjønnsfordelingen når det kommer til blogging. Nei, jeg snakker om mitt inntrykk av kjønnsfordelingen innenfor de som jobber med å utvikle selve verktøyet, tilleggsfunksjonene og utseendet. Hvordan jeg tror dette har ført til at store deler av et potensielt marked rett og slett blir oversett. Og det attpåtil en gruppe som regnes som viktige beslutningstakere hva innkjøp og lignende angår.

Ja, jeg snakker om de mange gange uglesette mammabloggerne, hobbybloggerne, kattebloggerne osv.

I det store utland begynner bedrifter virkelig å få øynene opp for denne gruppen. Jeg følger med på en del engelske mammablogger og ser stadig oftere at diskusjonen kommer opp. Da gjerne i form av både irritasjon over fremgangsmåte, diskusjon om hvem som er blitt invitert til Johnson og Johnsons konferanse (med innbakt spa!) og selvsagt, den store diskusjonen om annonser, tilsendte produkter for “reviews” osv.

Som Lindsay Ferrier fra Suburban Turmoil skriver:

Back in 2005, advertisements were few and far between on mommy blogs. Bloggers ran Google ads for pennies a day and BlogAds made us a little more money. But that was lagniappe- an unexpected gift. We weren’t blogging for the money (*snort*. What money?), we were blogging because we loved to write. We were blogging for the sense of community it gave us.

And then things changed.

PR companies started e-mailing me and sending me books and baby products and later, iPods and stereos and DVDs to review. BlogHer started an ad network, inviting mommybloggers to be its founding members. Large corporations began offering us free getaways and perks in hopes that we’d promote their new cars or their TV shows or their shampoo. At BlogHer last year, we were courted by publishers and magazines and automakers and parenting websites. Mommybloggers began turning up in major magazines, newspapers, and on television. Over the last year, I think we’ve really gotten a sense of our own power. We are the target demo. Hear us roar!

Fra The State of the Mommyblog

Dette klippet oppsummerer også en del av det som skjer på mammabloggfronten “over there”, hvor ting i kjent amerikansk stil har en tendens til å ta av.

Her i Norge ser vi også at interessen for blogging tilsynelatende er økende. På forsiden til Dagbladet.no kan man se en oversikt over emneord, der størrelsen viser hvor mye akkurat dette emnet er omtalt i artiklene. En såkalt “tag-sky”, om du vil.

Ser man på artiklene som faller innunder dette emneordet, får man opp artikler som:

fr. martinsen er også en av de som media gjerne ville høre noe mer fra.

Altså skjer det ting også her i Norge, om enn i litt andre former.

Men så tilbake til det jeg innledningsvis tok opp i dette innlegget. Nemlig at “bloggerbransjen” fortsatt har sine uoppdagede deler, og hvordan dette for meg virker ganske kjønnsdelt. For slik jeg har oppfattet det, så er det flest menn/gutter som er tilbydere av både verktøyfunksjoner og design i den norske bloggerverdenen. Og dermed synes jeg også at det som tilbys av såkalte themes og stiler bærer preg av dette. Det er teknologi, det er såkalte “guttefarger” (ja, jeg vet. Forferdelig ord), og det preges i det hele tatt av at dette er gutter som tilbyr produkter for likesinnede. Og jo, jeg vet at man ikke må være hankjønn for å være interessert i slike ting eller like utformingen av bloggstilene.

Men. Og det er et men her.

I den delen av bloggosfæren som består av såkalt “katteblogging”, så tror jeg at det finnes store muligheter. Og mange av disse bloggene skrives av nettopp kvinner. Kanskje kvinner som har helt andre interesser enn hardware og slike ting. La meg bruke hobbybloggerne som et eksempel på en gruppe som etter min oppfatning har befunnet seg i tilbydernes blindsone en god stund.

Ikke det at jeg ønsker at man nå skal gå løs på hobbybloggerne som slitsomme selgere. Faktisk tror jeg spam og slike ting vil oppfattes som fryktelig negativt, siden vi jo som sagt beveger oss inne på fritid/hobby-arenaen og det lett vil virke forstyrrende. Men la oss innse det: Det følger en rekke fordeler med å være i de webverktøy-kyndige sin målgruppe. Gratis stiler til bloggen, tilpassede funksjoner og en del andre ting.

Nå er ikke jeg en hobby/håndarbeidsblogger selv, så det er mulig jeg bommer stygt nå. Men jeg gjør allikevel et forsøk på å beskrive det jeg mener jeg ser.

Hobbybloggerne (og mammabloggerne også, for den saks skyld) har gjerne et mer personlig hjemmesidepreg på bloggene sine. Det er mer bruk av farger, man er mer personlig i skrivestilen og man viser gjerne mange bilder av både det man lager, det man kjøper inn og familiebilder.

Som sagt; idéene er mange. Et firma i USA som ser ut til å ha spesialisert seg på nettopp “mammabloggerne” er forresten Swank Web Style. De har laget design som bl.a. dette:

Casa De Jules

Organizing Junkie

Jill Shalvis

Woulda Coulda Shoulda

MissBHavens

I Norge finnes det, etter hva jeg vet, som regel mer teknostiler blant bloggstiler. Noen ganger med tilhørende funksjoner. Det er allikevel noen bloggere som er drivende dyktige på å tilrettelegge ellers ordinære bloggstiler. Selv om hun ikke er en mammablogger, så må jeg bare benytte anledningen til å vise frem Virrvarrs blogg, som med hennes egen grafikk er en av de jeg synes er virkelig flott.

Revolusjonært Roteloft

Litt annet enn de typiske “teknobloggene”, med andre ord.

Men tilbake til temaet mamma-/hobby-/katteblogger.

Med tanke på hvor aktivt mange “mammabloggere” eller håndarbeidsbloggere bruker nettet og “word of mouth” i kjøpsprosessen, hvor mange familier det er hvor det nettopp er moren som i størst grad avgjør hva man skal kjøpe og hvor mange av disse kvinnene som er i en livsfase der man faktisk foretar en god del innkjøp… Ja, så synes jeg at det nesten er forbløffende å se i hvilken grad disse nærmest overses og undervurderes av tilbydersiden på nett.

Jeg er rimelig sikker på at dette først og fremst er tilbydernes tap. Samtidig så tenker jeg jo at dersom noen av de virkelig dyktige bloggdesignerne og andre fikk øynene opp for denne delen av bloggerverdenen, så ville også det kunne føre til fordeler som noen gratisdesign, et bedre tilrettelagt verktøy og kanskje også litt anerkjennelse for de mange, mange bloggerne som underholder, inspirerer og bidrar på nettet hver eneste dag?

Jeg kaster i alle fall ballen videre og håper noen fanger den opp. Kommenter gjerne dersom du har noe å tilføye, eller kanskje rett og slett mener jeg bommer her. Jeg er som sagt ikke en håndarbeidsblogger selv, så det kan godt være at jeg bommer litt enkelte steder. Folk er jo som regel eksperter på egne greier og vet ofte mer enn de som ser ting fra sidelinjen.

Jeg legger også ved en lenkedings her nederst i innlegget, slik at du kan legge inn lenker til relevante blogger. Håndarbeid, hobby og mammablogger m.m. Kanskje din egen også?

Du gjør det ved å skrive inn navnet på bloggen (eller innlegget, dersom det er et bestemt innlegg du vil peke til) der det står “Your name” og lenken til bloggen/blogginnlegget der det står “Your URL”.

Og siden man selvsagt ikke kan ha en post med denne tittelen uten å tilby selve sangen, så får du også en youtube-snutt sånn på tampen.

Ha en fortsatt fin kveld!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Innlegg som kanskje ligner:

Likte du innlegget? Hvorfor ikke legge igjen en kommentar under og fortsette diskusjonen der, eller abonnere på min rss feed. Du kan også motta nye innlegg direkte til din e-postadresse. For å lese denne bloggens beste innlegg, kan du klikke her.

Comments

Dette syns jeg er et godt eksempel på hvordan kjønn virker inn på oss alle. Nei, det er ikke blitt likestilling i samfunnet vårt før det å katteblogge eller håndarbeidsblogge ikke er et eksempel på noe latterlig.

Det som er en lavkulturell kvinnetypisk aktivitet blir gjerne dømt hardere enn en lavkulturell mannstypisk aktivitet, av oss alle, kvinner og menn.

Fotball blir tatt på høyeste alvor, quilting ikke.
Smarte kvinner gjør krav på å bli trodd på sin smarthet ved å poengtere at vi ikke snakker om mann og barn altså.

fr.martinsen’s last blog post..Sophie Calle i Paris

Ja, du er inne på noe viktig om hele kulturen her, Lin.

Typiske «kvinneaktiviteter» er det samme som lavkulturell/uten viktighet. Katteblogging blir ofte holdt opp som et eksempel på «kjedelig» blogging. Jeg synes f.eks Bamboosa-Mona er en super blogger, gjerne når hun skriver om pusen. Kvalitet handler om gjennomføring, ikke om tema. Pussig nok kan mange store mannlige bloggere fotballblogge i fullt alvor uten at noen kommenterer på at det er «dårligere» tematikk. Og jeg synes fotballblogging er drepende kjedelig med mindre utformingen er storveis.

Ellers- tusen takk for bloggdesign-kompliment! Jeg driver og knoter på nytt design sammen med Mr. Jackson disse dager, men basert på flere egne tegninger. Stay tuned ^_^

Virrvarr’s last blog post..Historien om en bok

fr.martinsen: Ja, man må for all del ikke snakke om mann, barn eller håndarbeid. ;)

Virrvarr: Du er inne på noe der, ja. Det hender jeg leser blogger om tema som i utgangspunktet ikke interesserer meg, simpelthen fordi bloggeren skriver så bra. Noen har en utrolig evne til å få nesten hva som helst til å bli både morsomt og interessant, rett og slett pga. engasjement og formidlingsevne.

Twitter:

[...] har jeg jo tidligere skrevet noe om hvordan f.eks. “mammabloggere” tilsynelatende blir oversett av markedet og [...]

[...] bloggerverdenen skjer det ting rett som det er. Jeg har tidligere skrevet litt om hvordan bedrifter i USA nå begynner å få øynene opp for de tidligere uglesette [...]

[...] også: It’s a man’s world – også i bloggerverdenen [...]

[...] Lin har skrevet litt om dette, ligger det noe her? Er mammabloggene ikke “god nok”? « Organized mom [...]

[...] det ble skrevet i kommentarfeltet på “It’s a mans world – også i bloggerverdenen“: Det som er en lavkulturell kvinnetypisk aktivitet blir gjerne dømt hardere enn en [...]

Legg igjen en kommentar

(obligatorisk)

(obligatorisk)

Twitter ID
(Kun ID/twitterbrukernavn. Ingen lenke eller "@")