Hvem bør holdes ansvarlig?

I Australia har det skjedd en tragedie. To små barn har omkommet, antageligvis på grunn av omsorgssvikt.

skal barnas mor gjennomgå en psykiatrisk undersøkelse.

reagerer folk.

Men før? Før har man tilsynelatende bare vært tause vitner. Kanskje vitner som ikke ville “blande seg”?

Treåringen kom naken på døra og spurte om han kunne få bo her, forteller nabo Karen Butler til Reuters. Andre forteller at den lille gutten kunne komme og spørre om mat, og at han stort sett fikk løpe rundt uten tilsyn.

Forholdet mellom moren og faren skal ha strandet for et halvt års tid siden, men de har fortsatt å bo i samme hus og dele på omsorgen for barna. På tross av naboenes beretninger har de ikke noen historie med verken politi eller barnevern.

Jeg sitter igjen med et spørsmål, jeg.
Er det riktig å kun gå på foreldrene? Altså ikke om det er riktig å gå dem etter i sømmene, men om de bør være de eneste man ser i denne saken.

Bad things happen when good people do nothing

Bør man kunne holde naboer og andre som så, men ikke handlet, ansvarlige når slike ting skjer?

Hva mener du?

Relevante saker

Oppdatering: Vårt nyoppnevnte (gjenoppnevnte?) barneombud Reidar Hjermann sier også noe om dette ansvaret. Jeg synes det er utrolig positivt at han, selv om han noen ganger har irritert meg, ønsker å satse på at barnevernet i større grad skal være en instans flere tør å ta kontakt med.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Innlegg som kanskje ligner:

Likte du innlegget? Hvorfor ikke legge igjen en kommentar under og fortsette diskusjonen der, eller abonnere på min rss feed. Du kan også motta nye innlegg direkte til din e-postadresse. For å lese denne bloggens beste innlegg, kan du klikke her.

 • http://betty42.blogspot.com betty42

  Kjære Lin. Du stiller de spørsmålene som er dødsrelevante. Da jeg var liten, var det ingen andre som så oss? At foreldrene våre trengte hjelp. Det går en gammel grøss igjennom meg, men så glad for at du setter lys på alles ansvar :)

  God sommer!

  betty42’s last blog post..En Hyllest Til En Blogger!

 • Lin

  Tusen takk!
  Ja, jeg vet jeg terper noe veldig på dette og på denne sinnsyke holdningen om barn som “eiendom” som mange ser ut til å ha varierende grad av. Man vil ikke blande seg i “andre sine saker” osv. Som om barna var en sak.

  Jeg tror at denne holdningen om “eiendomsrett” er roten til veldig mye vondt.

  Twitter:

 • http://betty42.blogspot.com betty42

  Mine barn har veldig mange voksne involvert og det skal være helt naturlig at de lar seg innvolvere, hvis de ser og blir glad i dem. Også når det gjelder gode stunder.

  betty42’s last blog post..En Hyllest Til En Blogger!

 • http://www.absolutelymarie2.wordpress.com Sweet Marie

  Du fokuserer på noe viktig, og jeg er helt enig. Likevel er det en annen ting jeg også tenker når jeg leser avisartikkelen.

  I etterkant av slike hendelser er det omtrent alltid et knippe “gode naboer” som vil uttale seg om saken, gjerne noe ala “hva var det jeg sa”, “de har da alltid vært noe merkelige”… og så videre. Jeg tror det er heller sjelden at man finner et nabolag hvor ingen kan komme med en slik kommentar. At en 3-åring kommer på døra og spør om han kan få bo hos deg kan tolkes som at det er noe galt på ferde, men det kan også være helt uskyldig og en morsom episode. Det samme gjelder, kanskje spesielt, “barn som løper rundt uten tilsyn”. Jeg tror mange naboer som er av typen som “tenker sitt” kunne uttalt slikt i etterkant av tragiske hendelser som ingen egentlig kunne forutse.

  Jeg er, som sagt, enig i det du skriver, og det er viktig å ta med seg. Det var vel også dette som tema du ville fokusere på, og ikke akkurat denne spesielle hendelsen – tror jeg. Jeg ville bare si litt om det likevel.

 • Lin

  Du har et godt poeng der, SweetMarie. Det er nok lettere å se helheten i ettertid.

  I denne saken var det jo også mange enkeltepisoder over tid som bygget seg opp. Jeg synes det er så rart at ingen reagerte på at barna var underernært eller noe annet. Men det er kanskje litt mindre kontroll i Australia enn her i Norge? Jeg vet ikke, men jeg forestiller/håper i alle fall at slikt ville ha blitt oppdaget her.

  Twitter:

 • Per

  Svaret på spørsmålet i overskriften “Hvem bør holdes ansvarlig?” er veldig lett. Foreldrene må holdes ansvarlig for den faktiske omsorgssvikten som har funnet sted. Det er ikke naboene, og ikke myndighetene som har vanskjøttet barna.
  Du påpeker også at naboer har sett, men tiet. Dette er helt klart naboenes ansvar, de har ikke gjort sin plikt som ansvarlige samfunnsborgere. Poenget ditt er helt klart lett å være enig i, mange vil nok si at du prøver å skåre et billig poeng, siden de færreste vil si seg uenig. Jeg vil derimot ikke si det, hadde det vært et billig poeng, hadde det heller ikke vært aktuellt. Det er bra at du får folk til å tenke, og jeg håper alle tar ansvar og melder fra når de mistenker omsorgssvikt, jeg vet ihvertfall at jeg kommer til å gjøre det.

 • Lin

  Jo, poenget er lett å være enig i når vi vet hvordan ståa egentlig er. Men allikevel så er det veldig mange som kvier seg for å f.eks. melde bekymring til barnevern fordi de er usikre. Akkurat som disse naboene.

  For en stund siden leste jeg i en spalte i et ukeblad der en klara klok-figur rådet noen til å være veldig forsiktige med å melde bekymring til barnevernet. Utifra en tankegang om at man kunne jo ikke være sikker og en bekymringsmelding ville være en så stor belastning for familien. Slik tror jeg mange tenker.

  Det inspirerte meg til å skrive litt om nettopp dette. At det å ta slike ting gjennom barnevernet også kunne ha positive sider for hele familien. Også foreldrene.

  Twitter:

 • http://almastanker.blogspot.com/ alma

  Uff, tragisk er det.
  Men som Per sier er det strengt tatt bare foreldrene som kan holdes ansvarlige for omsogrssvikten.
  Hva naboene har sett og ikke sett er noe annet, og kanskje de skulle ha meldt fra, det vites vel ikke.
  Men en ting er sikkert, lavere terskel for å melde fra om man har en bekymring, det bør det være!
  Jeg er selv et barn som alle så ikke hadde det greit hjemme, men ingen gjorde noe.
  Det sviket er ikke helt greit det heller.

 • Lin

  Nei, det kan jeg skjønne. *klem*

  Twitter:

 • Junien

  Så fint at du skriver såpass tydelig og klart om dette, Lin. Dette er også en av mine kjepphester, eller skal vi heller si hjertesaker, at foreldre ikke har noen som helst eiendomsrett som må beskyttes. Spesielt mor/barn-forholdet synes jeg altfor ofte omtales som om det var noe hellig, bare i kraft av å være akkurat denne familiære relasjonen. Jeg håper jeg ikke noen gang begynner å hvile meg i det enkle faktum at jeg “er mor”, og forventer respekt og kjærlighet fra barna mine bare på bakgrunn av dette.

  Ellers har jeg lest bloggen din en stund nå, og må gi deg berøm for både å skrive godt/morsomt/tankevekkende om interessante og (for meg:)) aktuelle temaer. Veldig ofte leser jeg om ting fra mine egne tanker hos deg:-) (Som sagt, altså: interessant og aktuelt;-))

 • Peter

  I forbindelse med den tragiske barnedrapssaken i Australia for et par dager siden publiserte Dagbladet en illustrasjonstegning i nettutgaven sin av den siktede moren som de hevdet var skissert/publisert av politiet i Brisbane da paret ble fremstilt for det første rettsmøte. Dette er faktisk ren løgn. Tegningen som Dagbladet trykket i nettutgaven sin stammer ikke fra politiet i Brisbane, ei heller fra andre medier i Australia. Det er derfor på sin plass å anta at det var en tegner ansatt hos Dagbladet/journalisten selv som skisserte denne tegningen, selv om Dagbladet i avisen hevder at tegningen er ekte og stammer fra politiet i Brisbane (politiet i Brisbane laver ikke skisser av siktede i rettsaker, det er det kun tegnere ansatt av media som tar seg av). Det finnes kun en skisse av foreldrene til de to drepte tvillingene som har blitt publisert etter at de ble arrestert og denne har blitt vist gjentatte ganger på TV og i aviser her i Australia. Dagbladets egenkomponerte skisse er totalt ukjent her nede.

  Så spørsmålet blir da hvorfor Dagbladet har gått til det skrittet å forfalske denne tegningen og hvorfor påstår de at denne skissen har blitt publisert/laget av politiet i Brisbane? Hvis Dagbladet hadde et ønske om å trykke skissen av de to siktede så hadde de bare behøvd å surfe litt rundt på de lokale nyhetssidene hvor den ekte skissen lett kan oppdrives.

  Det merkelige er at i skissen til Dagbladet så får man inntrykk av at den siktede kvinnen er hvit (ektemannen har ikke Dagbladet tatt seg bryderiet med å inkludere) mens i den orginale skissen så går det tydelig frem at både kvinnen og ektemannen enten er fra midt østen/Pacific Islandere/aboriginere. Og det er etter min mening her vi begynner å naerme hos motivene til Dagblad journalisten. Er grunnen til at Dagbladet har laget sin egen lille skisse simpelthen den at de fryktet mer negativ omtale av muslimer i forbindelse med denne saken? Det er betimelig spørsmål da Dagbladet bevisst har forvandlet kvinnens hudfarve fra mørk til hvit. Dagbladet har da også tidligere stengt eget online diskusjonsfora da innvandringsmotstanden der ble for sterk, og har markert seg som en avis som aktivt støtter opp om multikulturalismen.

  Spørsmålet mitt er som følger er det greit at norske aviser (Dagbladet) bevisst fordreier fakta, og med full viten lyver om hvor de har innhentet kildeinformasjonen sin fra? Setter ikke dette Dagbladets integritet i tvil? Spørsmålet blir også ekstra pinlig for avisen da Dagbladet for et par dager siden gjorde et stort nummer ut av at repressentanter fra Barack Obama’s stab nektet flere muslimske kvinner ikledd hijab å ta del i et pressebilde fra Obama sin leir fordi Obama ikke ville bli sett på som altfor muslimvennlig.

  Her er Dagbladets egen skisse av den siktede moren, http://www.dagbladet.no/nyheter/2008/06/18/538515.html

  Og her er den ekte skissen, http://www.news.com.au/couriermail/story/0,23739,23880925-952,00.html

  Som alle kan se så er det her snakk om to helt forskjellige skisser.

 • Lin

  Junien: Tusen takk! Det blir kanskje litt hakk i plata fra meg om dette med den eiendomsretten mange ser ut til å koble til barn, for den engasjerer meg veldig.

  Twitter:

 • Lin

  Peter: Det var jeg ikke klar over. Det høres litt rart ut med de tegningene, ja.

  Twitter:

blog comments powered by Disqus