Noen ganger får jeg inntrykk av at media er småallergisk mot kompetanse. Synsing derimot. Bring it on!
I dag er det Kari Jaquesson som er i rampelyset med synsing om fedme og hvordan genetikk visstnok ikke har noe med det å gjøre, noe det selvsagt reageres på.
Jeg har som oftest sansen for Kari Jaquesson. Jeg har det. Men noen ganger blir jeg litt sur av ting hun vrenger utav seg. Jeg har jo fyrt opp litt om dette før også. Hva kan jeg si? Dumskap provoserer og det å avfeie genetikken i fedmespørsmål er jo bare dumt.
Når Kari Jaquesson så glatt kan blåse av forskning og hardnakket ture i vei videre med høylytt synsing fordi hun bare har bestemt seg for at overvektige er sånn og har det slik osv. så må jeg slite litt for å bevare respekten jeg har for henne som en kompetanseperson. For kompetansepersoner tar vel til seg ny kunnskap etterhvert som forskningen bidrar til det? De dyrker vel viten fremfor egen forforståelse og eget menneskesyn? Eller?
I grunnen skjønner jeg ikke helt hvorfor damen og hennes holdninger (ja, for det er jo fint lite vitenskap i synsingen) provoserer meg og andre. Det er jo så åpenbart at når man kan avvise viten om et tema så lettbeint, så uttaler man seg ikke som kompetanseperson lenger. Forstå meg rett her nå: Kari Jaquesson har mye kompetanse, hun. Men det virker på meg som om at når kompetansen slutter, så begynner synsingen. Mens folk fortsatt vekter hennes ord som kompetanse. Og det er ikke akkurat bra. I hvertfall ikke på et felt der man virkelig trenger mer fag og mindre synsing.
Så hvorfor ikke heller se litt på hva man faktisk vet om overvekt istedet? Fra noen som ikke synser det frem fra egen forforståelse, men som faktisk har stilt spørsmålene og funnet svar? Kanskje ikke like fengende tabloid, men allikevel:
tvillingstudier har vist at 70 prosent av kroppsvekten er genetisk bestemt, mens 30 prosent er styrt av miljøet.
Andre faktorer som nevnes er søvnvaner, medisiner, røykekutt, forurensning, mors alder og barns fødselsvekt, sentralfyring og klimaanlegg (altså temperaturen rundt oss).
Forskere fra de amerikanske universitetene Yale, John Hopkins og Cornell sier ifølge Daily Mail at det bare er indirekte bevist at mager usunn mat og mangel på fysisk aktivitet er hovedårsaken til fedme.
Fra denne artikkelen. En av de som uttaler seg er stipendiat Teresia Wangensteen ved Avdeling for medisinsk genetikk, Ullevål universitetssykehus.
Men hva gjør vi med denne kunnskapen?
For det er en annen ting som irriterer meg litt: Når noen påpeker de andre faktorene, forskningen og det genetiske aspektet blir det ofte fort beskyldt for å være ansvarsfraskrivelse, bortforklaringer og sovepute.
Hvorfor det?
Når ble forskning og ønske om en bedre innsikt i en problematikk, enten man er rammet av den selv eller ikke, automatisk ansvarsfraskrivelse? Er det virkelig noen som sier at «forskning har vist ditt og datt, så da kan jeg drite i å trene?» Jeg har aldri sett denne holdningen uttalt annet enn i beskyldninger om at noen mener det.
Og når det gjelder hvilket syn på overvekt som er passiviserende og hvilket som ikke er det, som Kari Jaquesson ser ut til å være opptatt av: Er det det som er poenget med dette? Er vi ikke først og fremst ute etter svar, selv om svarene kanskje for noen kan misforstås som et klarsignal til å gi totalt blaffen?
Slik jeg ser det blir det bare dumt å avvise genetiske sammenhenger. Faktisk bør man heller bruke dette for å følge litt ekstra med. I noen familier har man økt forekomst av visse kreftformer. I andre familier er det kanskje andre ting. Og i noen så er det altså overvekt.
Hva er det med overvekt som er så spesielt at man tror økt bevissthet om genetiske sammenhenger vil gi noen annen effekt enn den man ser i forhold til annen helseproblematikk? Man får både et «heads up» og kan forebygge, men kanskje også hjelp som treffer bedre?
Problemet handler ikke om hvorvidt man lar forskning avdekke sammenhenger og deretter forholder seg til disse. Det viktigste er hvordan man forholder seg til den nye kunnskapen.
Et personlig eksempel: Jeg har to tilstander som begge hver for seg gir overvekt og fungerer som håndbrekk på en vektreduksjonsprosess.
Hva gjør denne kunnskapen med meg? Vel, først må jeg innrømme at jeg ble litt oppgitt, sturet litt og forbannet verdens urettferdigheter mens jeg trøstespiste litt sjokolade.
Men deretter?
Vel, forståelsen av dette har blant annet gjort noe med utholdenheten min. Før ville jeg ha gitt opp etter 7-8 kurskvelder på Grete Roede der «alle andre» suser forbi og ned i vekt. Nå? Nå tenker jeg at «Okei, så tar det lenger tid og hardere arbeid for meg. Hva så? Da får jeg bare bruke den tiden jeg trenger.»
Jeg har også sklidd ut, ramlet av lasset osv. Det kunne kanskje være greit å skylde på de to «gode grunnene» jeg har for å ikke gå ned i vekt da? Men kurset og kurslederen er jo der for å hjelpe meg. Hvordan skal de få gjort det dersom jeg lyver og sier jeg har fulgt programmet til punkt og prikke når jeg egentlig har sklidd ut på colafronten eller hopper over frokost og lunsj? Jeg går jo ikke på kurs for moro skyld, så hvorfor sløse min og andres tid på å lyve? Og dersom problemet er både de to fysiske tilstandene og dårlige vaner, så hvorfor ikke drøfte det jeg faktisk kan gjøre noe med? Som å f.eks. starte en Bruskuttutfordring?
Mine utskeielser blir jo tross alt ikke mer uvirkelig av at de fornektes.
Like lite som at genetiske sammenhenger forskning har avdekket blir det av at en høylytt helseguru sier «det er det ikke, så!» når disse funnene presenteres.
Og så bør jeg og andre kanskje litt i tankeboksen og finne ut av hvorfor vi gidder å la oss provosere av at en ellers kunnskapsrik «trimdronning» står og roper «Det er det ikke, så!» mot vitenskapen.

22 Responses to «Det er det ikke, så!»
Sissel M. says:
haha – ja, ikke skjønner jeg hvorfor jeg ble så vanvittig provosert av damen, – men det ble jeg. Det er nok arrogansen og bruk av ord som feit, tenker jeg.
Sissel M.’s last blog post..Advent i Budapest!
smgj says:
Veeel… jeg unner henne så indelig en stoffskiftesykdom etter å ha lest det der. Så kan hun se på at det beviselig går an å leve på 800 kcal daglig og legge på seg. (Jupp, det finnes forskningsrapporter som sier det. Bare å søke på rT3, T3, ratio og calori restriction og sile etter artikler fra medscape)
Bare stoffskiftet er nok på tur så kan sånt skje. Og det er ikke noe man kan gjøre så veldig mye med annet enn å spise medisinen sin og håpe at det samarbeider.
smgj’s last blog post..Gammel vane – vond å vende
Konrad says:
I USA og Hellas er det langt mer overvektige enn i Norge og Japan (se min blogg). Skyldes dette gener? Tror ikke det, det skyldes livsstil.
Joda, personlighet, depresjon etc medvirker til overvekt, men man kan likevel ikke fraskrive seg ansvaret. Det Jaqueson påpeker er nettopp det viktige: Å gjøre fedme til sykdom som «noen andre» skal fikse fører til ansvarsfraskrivelse.
Konrad’s last blog post..Eat the rich
Erlend Vandvik says:
Synes Kari har satt fingeren på noe som setter fedme på dagsorden. Vi skal ikke mobbe noen som helst.Det vi må spørre oss er følgende. Ønsker vi at det vi spiser er noe som andre har bearbeidet og konservert for å tjene penger eller ønsker vi at barna våre skal få muligheten til å oppleve mat som er naturlig. Vi har det så jævli travelt at vi ikke har tid til å lage maten selv ,så det skal være så hurtig. I USA bruker folk en halv time på å tilberede alle måltidene gjennom hele dagen. Så bruker de i snitt 4-5 timer foran TV for å se på hvordan andre folk lager den.Vi har alltid trodd at diabetes 2 har med livsstil å gjøre. Det er kun en del av sannheten. I USA begynner nå treåringer med type 2 diabetes, fedmeproblemer og starter med kolesterolsenkende midler før de fyller fem. Det har vel ikke så mye med livsstil å gjøre. De har ikke rukket å leve ennå. Vi snakker om de siste førti års feilslåtte politikk som dreier seg om makt og penger. De siste generasjoners lightoholikere kan skylde på myndighetene som har tillatt aspartam i alle sukkerfrie artikler på markedet som opprinnelig skulle være for diabetikere. Folk som er friske drikker lettbrus fordi de er blitt «lurt» av smart markedsføring.Verre blir det for de som allerede har diabetes. Hvis bare alle kunne vite at aspartam inneholder tresprit. Ifølge andre kilder «bare» omdannes det til tresprit i kroppen. Hvordan hadde det tatt seg ut i NORGE hvis en politiker satt i styret i selskapet som fselger dette sørget for å frigi aspartam på markedet og samtidlig var statsministernes høyre hånd og rådgiver for mattilsynet.
Samtidlig som mat blir tilsatt smaksforsterkere (MSG) over hele linja. De nye smaksforsterkerne er flere ganger verre en MSG nemlig IOSINAT. For ti år siden var dette å finne i svært få produkter. En av de første var Pringels potetgull. Nå finner jeg ikke potetgull uten smaksforsterker bortsett fra classic salt. Men jeg finner ikke pålegg uten smaksforsterker heller lenger. Matkjedene og produsentene virker helt handlingslammet og er som sauer og følger strømmen. Det virker som alle produsenter når de skifter form og farge på emballasjen så kommer de i ny innpakning med ny varedeklarasjon.Er det noen som har lagt merke til den massive konkuransen om ferdigmarinerte GRILLPRODUKTER i sommer. Jeg fant ingen som ikke var uten tilsetning av slike stoffer. Så kan vi snakke om funkjsonen som disse tilsetningssdtoffene har. En av dem er å hemme leptiner som faktisk gjør at vi føler oss mette. Hvorfor i huleste ønsker noen å tilsette hormoner i maten vår som hemmer hormoner som gjør at vi føler metthetsfølelse. Hvem har ikke følt at hele innholdet i potetgullposen er borte før man har skjønt ordret av det. Hvem er det som faktisk tillater dette. Det synes som om mattilsynet og myndighetene faktisk overser dette faktum. Vitenskapelig sett kom jeg over noe god forskning på mus helt tilfeldi. Forskerne måtte skape fedme og diabetes for å starte utviklingen av en ny vaksine mot diabetes. Hvordan tror dere forskarne greidde å fore opp mus som utviklet diabetes å fedme. De tilsatte aspartam i mengder. Bivirkningen var selvfølgelig at musene ble blinde. Så koselig at FDA (mattilsynet i USA) hevet nivået som er antatt trygg og innta pr døgn pr kilo kroppsvekt.
Men heldigvis kommer det en vaksine mot diabetes snart. LØP og kjøp.
Hvis vi kommer inn på kolesterolmedisiners innvirkning på utvikling av diabetes så tar dettte helt av.
Men for å komme inn på Karis forslag så er det fint. Frisk å uforedlet mat til barna våre slik at de får energi til å kunne bevege seg fra de er små: Mer aktivitet inn i skolen og selvfølgelig vann i bassengene.
Men selv vann i bassengen er vanskelig så hvordan skal vi få endret allt det andre.
Lin says:
Jeg ser ingen motsetning mellom å ta ansvar for egen helse og å anerkjenne at gener også spiller en rolle. Faktisk det motsatte. Ei heller ser jeg noen motsetning mellom å anerkjenne sykelig fedme som sykdom og å ta ansvar for selv å bli så frisk som mulig.
Akkurat som det å ha f.eks. lavt stoffskifte utløser et ansvar for å følge opp dette og ta medisinene for det.
Det jeg reagerer på er hvordan man tydeligvis i frykten for å frata folk ansvar for eget liv og egen helse ønsker å avfeie helt reelle forskningsresultater. Hvorfor skal vi synse bort dette, egentlig? Er ikke forskningsresultater noe man normalt sett tar til seg og innretter seg etter?
I alle fall har det vært det for meg. «Ok, så har jeg faktor x og y som kan forklare hvorfor litt av hvert, men med den forklaringen får jeg også mer kunnskap om hvordan jeg når målet mitt.»
Når noen sier at «forskning har vist at…» når de snakker om fedme så er det en haug med synsing og «det tror jeg ikke på». Hvorfor har vi så vanskelig for å akseptere fakta når vi får det presentert? Og hva er det med den mistenkeliggjøringen av overvektige som får folk til å tro at de «sikkert vil bruke det som sovepute». Handler det aller mest om holdninger til overvektige i utgangspunktet som blir «truet» av ny viten? Er det virkelig så viktig å bebreide, forakte og fordømme at vi ikke en gang er villige til å vurdere de nye faktaene når de kommer på bordet?
For meg betyr økt kunnskap og kompetanse en bedre mulighet for å velge nytt. Jeg kan ikke huske å ha sett en eneste vitenskaplig studie, forsker eller andre konkludere med at folk bare skal gi opp selv om man har funnet ut at overvektsproblematikk ikke er så enkelt som vi til nå har trodd.
En annen ting jeg har stusset litt over i debatter rundt overvekt er hvordan mange automatisk ser ut til å tro at folk reagerer fordi de «føler seg truffet» eller er hårsåre fordi de sikkert er overvektige selv. Bare for å ha en ting klart: Dumskap provoserer meg. Det provoserer meg ikke i bilringene. Det provoserer meg i hjernen. Uavhengig av min kroppsvekt.
Men dette var jo bare en liten del av hva Kari Jaquesson hadde å si. Jeg synes fortsatt hun har mange gode idéer og tanker, og vi er mest enige i hva «kuren» bør være. Jeg synes bare det er stappteit å avfeie vitenskap på den måten. Det virker både ignorant og nedlatende.
Hmm says:
Til Sissel M
«Så kan hun se på at det beviselig går an å leve på 800 kcal daglig og legge på seg. »
Detter er etter alle fysiske lover og regler umulig og kan bare forklares med småspising man ikkje husker/vil huske.
Energi (Som er de fett består av) kan ikkje skapes. bare ommformes. Så vist du har en standardforbrenning på 1500 (Eller 500 vist du har prøvd sulteslanking og derfor har ødelagt kroppen din midlertidig) så trenger du 1500/500Kcal for dagen for å gå i null.
Dette er en fysisk lov som ikkje kan omdiskuteres.
E=mc² (er loven,og ja, dette studerer eg)
For de som ikkje skjønner hva dette betyr, betyr det noe så enkelt som at 500Kcal vil alltid være 500Kcal uansett om det er i form av fett, sukker, grønnsaker eller varme. Forskjellen er at enkelte ting overføres fra en form til en annen enklere. For kroppen å gjøre fett om til varme/avfallsstoff(som slanking er) må det fysisk aktivitet til. For å gjøre grønnsakene du spiser om til det samme trengs ikkje fult så mye aktivitet, for kroppen din jobber naturlig mer med å forandre dette.
(du forbrenner flere kalorier på å spise stangseleri en du får av å spise den, tilsvarendes så vil chilli øke forbrenningen din med opp til 12%)
Feit mat/sukker er ingen utfordring for kroppen, så dette bli lagt rett i reservene.
Spiser du feit mat for 1500/500Kcal vil dette legge seg rett på lagrene. og kroppen må endre dette til energi, noe som gjør deg slapp og sliten, som igjen fører til at du beveger deg mindre, som igjen fører til lavere forbrenning.
«Sunn» mat (Kan være så mangt) er enklere å benytte til det du skal gjøre, kroppen bruker energi på å legge de som er ekstra til fett og vil derfor (Med mindre du spiser alt for masse), siden dette inneheld vitaminer og andre vikrige ting, vil det gi energi, og du vil være i stand til å bevege deg mer. Som fører til økt forbrenning.
Har selv vert i kategorien «ekstremt overvektig», Der var eg i mangen år. Var ikkje fornøyd med det, bestemte meg derfor å gå ned i vekt å klarte med enkle grep å komme meg ned i kategorien «normalvektig» i løpet av en 3-4 månders periode.
Det som skulle til var et sunt norsk alsidig kosthold.
Kuttet ut snop, brus, chips, alkohol og andre kaloribomber i perioden.
Begynte å trene/bevege meg mer.(regelmessig og ikkje krampe-trening. Finn noe som er gøy. Dans? Aerobic? Svømme? )
Fisk minimum 2 ganger i uka:
5-6 måltider for dagen.(Se på kroppen som en ovn, du må holde fyren gående, ellers vil det ikkje funke)
3-frukt per dag
3 grønsaker per dag (til middagen)
Mye vann. (i alle fall 7 glass for dagen)
Alt dette har med vaner og viljestyrke å gjøre:
Eg klarte det.
Hadde eg aldri trodd et år før eg gjorde det.
Dette kan de fleste klare.
Slutt å skyld på andre. (Ja, eg gjorde de før eg og!)
Ta tak i problemet DITT.
smgj says:
1) Det var jeg, ikke Sissel som skrev den kommentaren.
2) Sett deg inn i hva T3 og rT3 gjør på cellenivå før du snakker fysikk. Det finnes som sagt flere studier på dette om du gidder å lete.
3) Sett deg inn i hva sykdom kan gjøre med forholdet mellom rT3 og T3.
4) Hva vet du om meg, mitt kosthold og min kropp og hvordan er dette relevant i diskusjonen?
5) Fint at du studerer fysikk. Jeg håper du ikke studerer endokrinologi også.
smgj’s last blog post..Hufsa i rute
smgj says:
Og til Lin.
Jeg er enig med deg. Det er mange som har feil kosthold og får svi for det. Noen har en medisinsk tilstand som gjør dette verre – eller som så godt som umuliggjør å holde vekta, selv med et sunt kosthold og aktivitet.
Og en del tar (nødvendige) medisiner som gjør at man legger på seg. Antidepressiva er f.eks blant disse.
Det er for dumt at en ellers oppegående person ikke nyanserer mer. Og for hennes del synes jeg det er merkelig at hun ser seg «råd» til å rakke ned på sin egen kundegruppe. Det er tross alt ikke de som går birkebeineren som er KJ’s kundegruppe.
smgj’s last blog post..Hufsa i rute
Jeff says:
Sissel, unnskyld meg, E=mc^2? Med mindre du konverterer masse til fotoner i en kjernereaksjon er dette TOTALT irrelevant.
Det som HAR noe å si er båndentalpien i forbindelsene vi spiser, men det er noe HELT annet. At det går an!
Mvh fysikkstudent
Frank says:
Nå skal jeg ikke si at en ikke kan bli feit pga. gener. Jeg vil tro at gener også har påvirkning her. Men jeg tror en del bruker det som en unnskyldning.
«Fedmeepidemien» har kommet nå i de siste år, og så raskt endrer ikke genene våre seg. Joda, det kan forekomme mutasjoner, men så mange individer vil vel ikke mutere samtidig på akkurat samme måte i et så kort tidsrom?
Jane says:
Javel – så er jeg tjukk. Men jeg er ikke syk. Ei heller lat. Jeg tar inn akkurat nok energi til å beholde hele meg.
Klart det finnes folk som er syk og derfor har et vektproblem, like klart at det finnes enda flere som sliter med vekta uten å være syk.
Selvfølgelig spiller gener inn, noen legger lettere på seg enn andre. Noen liker bedre å være i aktivitet enn andre.
Det kan være veldig vanskelig å være overvektig, vanskelig er ikke en sykdom. Jeg synser at man kan få lov til å få medisinsk hjelp uten å være syk når man selv ikke strekker til.
Lin says:
Jeg tenker på genetikken som at dette handler om hva man er disponert for. Det som har endret seg i de siste årene er omgivelsene. Det vil ikke si at genetikken ikke har vært der før nå nylig.
Jeg har mer sans for forskere som tenker helhetlig. Ser på genetikk, på vaner og på miljø. Og som anerkjenner at dette ikke er så ensidig og lettving som KJ vil ha det til. KJ avviser jo vitenskapelige fakta. Det er jo omtrent like smart som å avfeie at jorden er rund. Uansett hvor mange som synes hun har rett så kommer man ikke utenom at vitenskapen sier noe annet.
Jeg har til dags dato aldri hørt om en forsker som sier at «nå har jeg funnet ut at fedme også kan ha den og den årsaken så nå kan alle overvektige bare ta frem potetgullposen og legge seg i sofaen». Jeg har derimot hørt en god del om forskere som sier «Dette har vi funnet ut så langt og det vil hjelpe oss til å finne en enda bedre strategi for å forebygge og behandle overvekt».
Mitt inntrykk av de overvektige jeg kjenner er også det at de ikke er på jakt etter en unnskyldning eller en sovepute, men en strategi som de klarer å gjennomføre. Enten strategien heter Grete Roede, lavkarbo, Biggest loser, SATS eller vektoperasjon. Eller en kombinasjon av flere. Den blomstrende slankebusinessen bør vel gi en ganske god indikasjon på at overvektige som gruppe faktisk tar dette seriøst. Noe man ikke akkurat skulle tro når en av de som tjener nok på dette til å ha det som fulltidsjobb beskriver kundegrunnlaget sitt.
Norgaard says:
Dårlige kostvaner skyldes ofte at en ikke har bedre råd økonomisk. Også rusproblematikk handler bla. om det å føle at man ikke strekker til, så hvem har egentlig skylda for at noen ikke klarer å leve sunnt, og for den sak skyld kankje ender opp som overvektig.
I Norge er penge avgjørende for om du kan kjøpe sunn mat, eller noe så bassalt som en f.eks. en par øl dvs. produkter som er ekte lissom en “skovl er en skovl og en spade er en spade” begrepet. 4 normale tomater (det som så fint kaldes for økologiske tomater koster rundt femtilappen, så hvis du vil lage en god tomatsuppe med ordentlig innhold til vennene dine har du blitt kvitt nærmere 500 kr. Norge? I Oslo er det billigere for ungdommene å bruke 200 lappen de har fått med seg hjemmefra på dope på gata enn som 5-6 øl på pubben. Økonomisk diktering ødelegger helsen til folk og kapitalistene? Norge er vilde vesten kun overgått av et enkelt land i Europa når det gjelder matpriser bare ingen som vil tro på det, eller alle bare bukker og takker – neste og det mener jeg er absurd at nå skal folk flest betale ekstra avgift bare fordi de ikke har bedre råd. Det er derfor jeg må ta meg en ekstra røyk iblant.
Midt oppe i hele greien… så klart folk trenger seg en røyk eller trøstespiser når det egentlig går opp for en hva du blir utsatt for etter det faktum at alle disse kapitalistene må tilfretsstilles, og siste bonus på egget får du gjennom ennå mere innbetaling av avgift.
Den norske staten kan spare mye hvis alle priser på sunn mat blir tvunget ned. Sunn mat og gode vaner bør være et alternativ for alle, det burde ikke være nødvendig å ruse seg for å komme en liten stund bort fra det som faktisk er Norge, problemet i all dette er er at i Norge kan folk med lite penger ikke leve sunnt eller sagt på en annen måte, det regnes som deluxe hvis du bare ønsker noe som er normalt.
csr classics hacked apk android says:
CSR Classics is easy to play however very challenging as it requires timing plus concentration to win in opposition to the very best racers.
trove hacks 2015 august says:
The Trove Hack v.1.3 is and simple system for
this game that is excellent. You are able to develop Pauses for Trove by
this hack.
enlace de cosas de mexico says:
Empresas locales: sson aquellas empresas que venden sus productos servicios dentro de uuna localidad determinada.
curso de maquiagem florianopolis senac says:
Olá Bom dia ! Eu poderia jurar que estiveram nesta blog antes,
mas depois de ler através de alguns dos post eu
percebi que é novo para mim.Anyways, I’m definitely glad I found it and I’ll
be bookmarking and checking back often!
http://Investindohoje.com/ says:
Treinamento Futebol Milionário Standard é 1º Nível do Treinamento que contém
a melhor forma de se ingressar corretamente nesse mercado, no passo a passo, com ensinamento por ensinamento sem segredos
e sem enrolação.
tcc psicologia juridica says:
Atua nas diversas áreas do Direito Civil, no Direito
Urbanístico e no Planejamento Urbano.
como jogar na lotofacil com 18 dezenas says:
Para prêmios acima deste valor somente nas agências da Caixa Econômica Federal.
resultado da lotofácil de hoje quarta feira says:
No caso de Bolão administrado pela Unidade Lotérica, poderá ser
cobrada tarifa de serviço de até 35% do valor da cota.
mega sena resultado says:
Neste módulo vou lhe ensinar como utilizar os melhores fechamentos matemáticos para
a quina, como jogar com mais dezenas gastando menos dinheiro e alavancando suas possibilities de ganhar.