treholt

Det er rart hvordan noen ting fester seg.

Selv husker jeg veldig godt dagen da Treholt ble dømt.

Jeg var på rommet mitt, nede i kjelleren hos mamma. Uff, nå høres det ut som om jeg bodde i et fangehull, men det var altså i underetasjen. Det som nå er utleiehybel.

Det var 1985 og jeg våknet med en «endelig sommerferie»-følelse. Du vet, når man nok en gang innser at man har fri, fri, FRI! Ikke skole eller noen ting. Sollyset som lyser gjennom bjørkeløv utenfor vinduet. Det er sommerminne, det.

Nabojenta, som gikk en klasse over meg på skolen, kom på besøk. Og vi pratet om det. Det var jo en big deal, hadde vi forstått. Ikke at vi nødvendigvis forsto så mye mer av det.  Kanskje det er nettopp det at vi så verden på barneskolevis som gjorde oss ganske lettpåvirkelige i tolkningen av det som skjedde.

Og kanskje var det nettopp det som skjedde i den samtalen som gjør at jeg husker så godt. For nabojenta, som jeg bare kjente som en morsom og hyggelig jente, var så… så uforsonlig og på grensen til hatefull når hun snakket med Treholt. «Det har han bare godt av» og noe om at han fortjente å råtne i fengsel, mener jeg det var. Jeg husker ikke ordene nøyaktig. Men jeg husker hvordan forakten forbauset meg. Det var liksom ikke måte på hvor forferdelig menneske Treholt var.

Nå i ettertid tror jeg at det ikke var hennes språk. Hennes ord. Det var samtalene rundt kjøkkenbordet hjemme hos dem jeg fikk et glimt av. Treholt var ikke lenger et likeverdig menneske.

Jeg husker ikke helt hva mamma sa om Treholt da saken sto på og frem til den dagen. Men jeg tror min holdning speilet det jeg hørte hjemme også. At vi ikke skulle la oss hause opp. At det hender det gjøres feil. Både av enkeltmennesker, av aviser og av rettsystem. Jeg vet en ting sikkert: Mamma var opptatt av at vi ikke skulle dømme. Og ble Treholt kjent skyldig skulle vi allikevel ikke fordømme ham som menneske.

Jeg husker at jeg syntes synd på Treholt. Lille, veslevoksne meg, syntes synd på mannen. Enten han hadde gjort det han var anklaget (og nå dømt) for eller ikke. Å bli dømt til 20 års fengsel måtte jo være vondt, måtte det ikke? Og tenk om de tok feil. Tenk om det var en misforståelse.

Så der satt vi da. På rommet mitt. Jeg som syntes synd på Treholt og nabojenta som uttrykte hat og forakt. To sider av en stor sak representert av to nabojenter på et jenterom en sommerdag.

Jo. Jeg er ganske sikker på at det er derfor jeg husker det så godt. Dette møtet med et samfunn som virkelig hater et menneske. Så grundig og gjennomført at selv nabojenta kunne håpe det gikk riktig ille for en mann.

I dag har Gjenopptakelseskommisjonen bestemt seg for at de skal vurdere om saken skal tas opp på nytt. For noe har visst vist seg å lukte litt rart blant bevisene mot mannen.

Og jeg tar meg i å håpe at jeg håper han får gjenopptatt saken. Slik han har kjempet for i årevis nå. Lenge etter at han ble sluppet fri. Faktisk synes jeg han fortjener det.

Denne mannen som fikk så mange mot seg den gangen. Det må jo ha vært en voldsom opplevelse. Om jeg, som jentunge, ble sjokkert over en liten flik av hatet. Hvordan må det da ikke ha vært å være gjenstanden for det? Å bli erklært sviker, ikke bare overfor en kone, en venn eller noen andre. Nei, mot hele landet.

Jeg håper han får gjenopptatt saken. Ikke bare for ham, men for oss alle. For tenk om vi tok feil? Vil vi klare å få sjelefred så lenge det er den minste tvil? Eller hva med de som nå anklages for bevisjuks? Trenger ikke de også en endelig avklaring dersom alt har gått riktig for seg?

Dersom vi har tatt feil. Er det ikke da på tide at vi får en renvasking mens den dømte fortsatt er i live?

Jeg tror at vi trenger en ny gjennomgang. Vi. Ikke bare Treholt, men vi som samfunn. Og jeg håper man kan gjennomføre det uten lynsjestemning i verken den ene eller den andre retningen. At vi bare kan være et samfunn som ønsker å finne svar.

Jeg husker dagen Treholt ble dømt. Det var mitt første møte med den lynsjestemningen vi noen ganger dessverre får her i samfunnet. Det påvirket meg.

Hva med deg? Husker du da Treholt ble dømt?

I media:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...