Da Treholt ble dømt

treholt

Det er rart hvordan noen ting fester seg.

Selv husker jeg veldig godt dagen da Treholt ble dømt.

Jeg var på rommet mitt, nede i kjelleren hos mamma. Uff, nå høres det ut som om jeg bodde i et fangehull, men det var altså i underetasjen. Det som nå er utleiehybel.

Det var 1985 og jeg våknet med en “endelig sommerferie”-følelse. Du vet, når man nok en gang innser at man har fri, fri, FRI! Ikke skole eller noen ting. Sollyset som lyser gjennom bjørkeløv utenfor vinduet. Det er sommerminne, det.

Nabojenta, som gikk en klasse over meg på skolen, kom på besøk. Og vi pratet om det. Det var jo en big deal, hadde vi forstått. Ikke at vi nødvendigvis forsto så mye mer av det.  Kanskje det er nettopp det at vi så verden på barneskolevis som gjorde oss ganske lettpåvirkelige i tolkningen av det som skjedde.

Og kanskje var det nettopp det som skjedde i den samtalen som gjør at jeg husker så godt. For nabojenta, som jeg bare kjente som en morsom og hyggelig jente, var så… så uforsonlig og på grensen til hatefull når hun snakket med Treholt. “Det har han bare godt av” og noe om at han fortjente å råtne i fengsel, mener jeg det var. Jeg husker ikke ordene nøyaktig. Men jeg husker hvordan forakten forbauset meg. Det var liksom ikke måte på hvor forferdelig menneske Treholt var.

Nå i ettertid tror jeg at det ikke var hennes språk. Hennes ord. Det var samtalene rundt kjøkkenbordet hjemme hos dem jeg fikk et glimt av. Treholt var ikke lenger et likeverdig menneske.

Jeg husker ikke helt hva mamma sa om Treholt da saken sto på og frem til den dagen. Men jeg tror min holdning speilet det jeg hørte hjemme også. At vi ikke skulle la oss hause opp. At det hender det gjøres feil. Både av enkeltmennesker, av aviser og av rettsystem. Jeg vet en ting sikkert: Mamma var opptatt av at vi ikke skulle dømme. Og ble Treholt kjent skyldig skulle vi allikevel ikke fordømme ham som menneske.

Jeg husker at jeg syntes synd på Treholt. Lille, veslevoksne meg, syntes synd på mannen. Enten han hadde gjort det han var anklaget (og nå dømt) for eller ikke. Å bli dømt til 20 års fengsel måtte jo være vondt, måtte det ikke? Og tenk om de tok feil. Tenk om det var en misforståelse.

Så der satt vi da. På rommet mitt. Jeg som syntes synd på Treholt og nabojenta som uttrykte hat og forakt. To sider av en stor sak representert av to nabojenter på et jenterom en sommerdag.

Jo. Jeg er ganske sikker på at det er derfor jeg husker det så godt. Dette møtet med et samfunn som virkelig hater et menneske. Så grundig og gjennomført at selv nabojenta kunne håpe det gikk riktig ille for en mann.

I dag har Gjenopptakelseskommisjonen bestemt seg for at de skal vurdere om saken skal tas opp på nytt. For noe har visst vist seg å lukte litt rart blant bevisene mot mannen.

Og jeg tar meg i å håpe at jeg håper han får gjenopptatt saken. Slik han har kjempet for i årevis nå. Lenge etter at han ble sluppet fri. Faktisk synes jeg han fortjener det.

Denne mannen som fikk så mange mot seg den gangen. Det må jo ha vært en voldsom opplevelse. Om jeg, som jentunge, ble sjokkert over en liten flik av hatet. Hvordan må det da ikke ha vært å være gjenstanden for det? Å bli erklært sviker, ikke bare overfor en kone, en venn eller noen andre. Nei, mot hele landet.

Jeg håper han får gjenopptatt saken. Ikke bare for ham, men for oss alle. For tenk om vi tok feil? Vil vi klare å få sjelefred så lenge det er den minste tvil? Eller hva med de som nå anklages for bevisjuks? Trenger ikke de også en endelig avklaring dersom alt har gått riktig for seg?

Dersom vi har tatt feil. Er det ikke da på tide at vi får en renvasking mens den dømte fortsatt er i live?

Jeg tror at vi trenger en ny gjennomgang. Vi. Ikke bare Treholt, men vi som samfunn. Og jeg håper man kan gjennomføre det uten lynsjestemning i verken den ene eller den andre retningen. At vi bare kan være et samfunn som ønsker å finne svar.

Jeg husker dagen Treholt ble dømt. Det var mitt første møte med den lynsjestemningen vi noen ganger dessverre får her i samfunnet. Det påvirket meg.

Hva med deg? Husker du da Treholt ble dømt?

I media:

Related Posts with Thumbnails
Innlegg som kanskje ligner:

Likte du innlegget? Hvorfor ikke legge igjen en kommentar under og fortsette diskusjonen der, eller abonnere på min rss feed. Du kan også motta nye innlegg direkte til din e-postadresse. For å lese denne bloggens beste innlegg, kan du klikke her.

Comments

Å ha gjentatte hemmelige møter med KGB-folk i en tid da landet hadde grunn til å frykte krig med Sovjetunionen er ikke noe å skryte av.. Jeg tror vi skal være glade for at vi har et overvåkningspoliti..

Overvåkningspoliti er en ting. Men også de må gjøre ting riktig. Det samme med rettsystemet. Det skal fungere ordentlig og dømme folk etter hva de faktisk har gjort. Ikke hva det kan se ut som om de har gjort.

Hvis ikke ødelegger man jo nettopp de verdiene og prinsippene man tar disse i bruk for å beskytte, gjør man ikke?

Det hele minder om en god dag mand økseskaft teori, det mest sansynlige er at POT har fusket beviserne alt andet ville være utænkelig og derfor har den person som har givet disse oplysninger talt sant og været oprigtig, men efter at sagen igen begynder at rulle og de samme personer som i sin tid dømte i sagen m.m. føler at jorden begynder at brænde under sig, vil disse personer med alle midler forhindre at sagen bliver rullet op igen, det er alle POT,retsvæstnet og politiker,pressen, så derfor prøver man nu på at give den person mundkurv på ( ved et tilbud han har svært ved at afslå ) så tingene ikke skal blive opklaret. En ganske naturlig ting vil være at når avisen får saådan nogle oplysninger har man disse på bånd m.m. så alt kan bevises.

Jeg husker det godt. Husker dommeren sa at det tok mange forsvarsbudsjett og rette opp “skaden”. Påstandene fra dommeren var med andre ord helt absurde. Opplyste mennesker tror ikke på sånt vrøvl.

Men mange opplyste mennesker gjorde jo det. Det er litt skremmende dersom det viser seg å være feil.

Jeg skulle ønske vi i samfunnet kunne bli litt mer kritiske når ting er i ferd med å bli hauset opp, jeg. Spesielt når det blir en “alle mot en”-greie, som i Treholt-saken.

Husker ikke da han ble dømt, men husker da han ble arrestert og hvordan hans kone omtrent ble jaget vilt, så hun måtte i dekning..og ut av jobben i nrk også etterhvert. Jeg har aldri trodd på at han var sånn viktig storspion..men han kunne kanskje blitt det med tiden etterhvert som KGB strammet mer til..de hadde sin måte å gjøre ting på. Nå har jeg heller aldri hatt det slik at jeg har tatt parti for øst eller vest (Sovjet-USA), fordi jeg har sett at begge parter drev på like mye med spionasje, krig og dritt.

Den forakten mange viste og viser ennå ang Treholt, er lik den forakten de på den gale siden opplevde i etterkrigsårene. Det er om å gjøre å holde alt sort-hvitt..de snille og de slemme..de med nasjonalfølelse og landsforræderne..osv. Men ingenting er så unyansert, og mange (mange, ja, ikke alle) av dem som var på feil side under krigen, var det fordi de var redde for at russerne, bolsjevikene, skulle ta Norge. Og de stakkars jentene som forelsket seg og fikk barn med tyskere….Det er sykt å lese i dag om hvordan “de gode nordmenn” behandlet disse unge kvinner og deres barn..intet å være stolt av.

Så nei, den harde, kalde forakten blomstrer ikke her..ikke i slike saker. Forakten holder jeg til annet..som drap,voldtekt,m.m. Men saken viser hvor lett det er å manipulere de store masser i den retning man vil..og da bør man også fatte hvorfor terroristgrupper og fanatikere av ymse slag også klarer det..på et eller annet tidspunkt slutter menneskehjernen å tenke sjæl og personen oppfører seg som en lydig sau i en flokk..”Følg lederen”.

Selvsagt ble han dømt ihht straffelovens §§ dengang samt at Norge var i en helt annen politsik setting enn den gangen. Tror vel neppe noen her inne har all info knyttet til denne saken. Selvsagt er han ikke uskyldig dømt, men noen her inne nå hyller han som en helt? Han overleverte hemmelige dok samt mottok penger i all mass. Tror neppe det er fabrikert så mye annet enn det som kom fram i Rettassaken,. Husk at mye gikk under lukkede dører, og at hele dommen stemmer punkt og prikke utenom mengen i pengebeviset..

Uansett hva Treholt har gjort eller ikke så lurer jeg på hvorfor hans kone og sønnen skulle utsettes for dette at hjemmet hennes skulle beglos av en haug politimenn. Disse politimenn hadde kanskje ikke noe annet liv enn å se på denne familien i mer eller mindre private deler av familielivet. Usmakelig det hele.

Legg igjen en kommentar

(obligatorisk)

(obligatorisk)