Jeg elsker fritt sykehusvalg!

Som jeg tidligere har vært inne på, har jeg et behov for et kirurgisk inngrep og litt dårlig erfaring med veien frem til man får det. Jeg snakker om brokk. Den typen som befinner seg i navleområdet og rett og slett er en svakhet som gjør at f.eks. tarmer “tyter” litt ut og i verste fall kan komme i klem.

brokk

Både overvekt og mange barnefødsler kan gi en viss risiko for dette og en skjebnesvanger *insert dramatisk musikk her* pilatestime gjorde at brokket jeg fikk operert for flere år siden hadde kommet tilbake. Og derfor trenger jeg en operasjon der man går inn og fikser dette ved å forsterke “veggen” med et nett som vokser inn i vevet. Som dette:

brokkoperasjon

Et relativt enkelt inngrep som vil gjøre mye for livskvalitet og spesielt mine muligheter for å jobbe videre for å få orden på kroppen. Det er jo begrenset hvor lenge man kan komme unna med å holde igjen over magen når man trener benmuskler, ta brystøvelser med høy skammel under føttene (unngår å bruke magemuskulatur) osv.

Tidligere erfaringer med dette gjorde imidlertid at jeg gruet meg en god stund før jeg kom meg til legen med dette. Ikke erfaringene med operasjonen. Den var kjapp, ukomplisert og tillot meg å både fullføre studiene mine og gradvis bli i underkant av 20 kg slankere.  Nei, jeg tenker på jobben med å få operasjonen. Det var det vanskelige.

Jeg husker at jeg måtte vente utrolig lenge den gangen for flere år siden. Brokket dengang kom under siste svangerskap i 2001 og jeg ble ikke operert før våren 2003. I mellomtiden hadde jeg såpass plager at jeg måtte ligge nedpå etter måltider, det kunne være ganske guffent å stå oppreist osv. Denne gangen klarer jeg å trene flere timer i uka med det, så lenge jeg tar hensyn.

Selv så ille det var dengang, tok det lang tid. Og da jeg til slutt endelig fikk time til konsultasjon skjedde det som jeg har beskrevet i et tidligere innlegg:

Og min erfaring fra da jeg ble operert for noen år siden, er at det å få en slik operasjon når man er overvektig ikke er lett. Jeg ble vurdert av en kirurg som sa dette må prioriteres og kort tid senere fikk jeg brev med avslag fra en annen kirurg. Etter å ha stått på og fått kommet inn på et annet sykehus, viste det seg at brokket satt bom fast. Noe som kunne ha vært veldig farlig og antageligvis er årsaken til den første kirurgens vurdering. Kirurgen endte opp med å måtte snitte opp rundt for å kunne dytte inn og sy igjen etterpå.

Det var med andre ord lang og uutholdelig venting før jeg fikk komme til konsultasjon, så en heller ydmykende undersøkelse som heldigvis allikevel endte med anbefaling om rask operasjon. Før jeg deretter fikk avslag i posten. Og hvor det viste seg at brokket faktisk kunne ha vært ganske farlig. Jeg hadde da mange ubehagelige, og til tider ganske smertefulle måneder bak meg der jeg ikke hadde klart å fungere noe særlig bra fysisk. Måltider, fysisk aktivitet eller det å løfte barnet mitt ga kaldsvette, kvalme og ubehag. Utdanningen min sto i fare og jeg ville ha måttet droppe ut dersom jeg ikke ble operert før første praksisperiode.

Denne gangen var det langtifra så ille. Jeg har litt ubehag fra tid til annen, men fungerer greit og klarer til og med å trene. Allikevel gruet jeg meg noe veldig for legetimer etc. denne gangen. Jeg gruet meg for ydmykende undersøkelser, moralske pekefingre og følelsen av å være annenrangs pasient. Jeg gruet meg for å ikke bli vurdert etter min individuelle helse med supert blodtrykk osv. I det hele tatt; Jeg gruet meg.

Denne gangen ble det imidlertid veldig annerledes. Mye takket være Fritt Sykehusvalg, tror jeg. For jeg gikk nemlig på nett og gjorde litt research på denne siden. Og der fant jeg ut av ventetider, resultat av pasientundersøkelser, undersøkelser om hygiene, infeksjoner osv.

Og så gikk jeg til legen og ba om henvisning til det sykehuset jeg så hadde gode resultater, kort ventetid og som tilbød operasjonen poliklinisk. Valget hadde falt på Lovisenberg. I tillegg til å ha kort ventetid så tenker jeg jo at siden de fokuserer på blant annet denne type operasjon, så har de også mye erfaring og kompetanse som bedrer sjansene for et godt resultat.

Og siden jeg valgte Lovisenberg har opplevelsen vært helt, helt annerledes enn det var sist.

Først: De fikk henvisningen rett før påske og denne onsdagen hadde jeg min konsultasjon hos kirurgen der. Overraskende fort for en som måtte vente i over et år og purre flere ganger sist før innkallingen var sikret.

Så kom jeg altså dit. Jeg ventet kanskje 5 minutter før noe så overraskende som en ydmyk kirurg hentet meg til sitt kontor. Altså; det er jo noe med hele holdningen, måten man hilser på folk og ser på folk. Noen mennesker utstråler omtanke. Det gjorde denne kirurgen.

Konsultasjonen var respektfull og det skulle ikke lange tiden eller mange hostene (jeg måtte hoste for å “presse ut” brokken slik at han kunne kjenne) til før han sa at dette må vi jo gjøre noe med. Selvsagt.

Deretter tok han frem et A4-ark full av datoer. “Når passer det for deg å bli operert?” Han måtte gjenta spørsmålet, for jeg trodde jeg hørte feil. Men jo. Jeg kunne se på datoene og peke på den som passet meg best. Og alle var i tiden før sommerferien!

Så til de tingene jeg hadde lurt på og fryktet.

Vekten min? Ingen hindring, men så flink jeg har vært som har tatt tak, sa han. Og selv om jeg bare har noen gram å skryte av når det handler om vekta så var han veldig tydelig på at reduksjonen i centimeterne rundt livet var mye viktigere.

Og så til neste spørsmål: Trening. Joda, jeg kunne bare fortsette alt jeg orket, så lenge jeg fortsatte å jobbe rundt brokket. Ikke noe problem.

10 minutter senere var jeg ute igjen. Med en dato og viten om at kirurgen som skal operere meg når jeg ligger der sårbar og ute av stand til å gjemme bort magen jeg ellers foretrekker å gjemme under lange gensere, er av den respektfulle typen.

Så det er kanskje ikke så rart at jeg virkelig har sansen for fritt sykehusvalg. ;)

Related Posts with Thumbnails
Innlegg som kanskje ligner:

Likte du innlegget? Hvorfor ikke legge igjen en kommentar under og fortsette diskusjonen der, eller abonnere på min rss feed. Du kan også motta nye innlegg direkte til din e-postadresse. For å lese denne bloggens beste innlegg, kan du klikke her.

Comments

For en utrolig hyggelig nyhet! :-) Glad for å høre at du får hjelp så raskt og ikke minst av hyggelige folk. Lykke til med brokket!!

~SerendipityCat~’s last blog post..Passet ditt? Nei, det har jeg ikke sett!!

Legg igjen en kommentar

(obligatorisk)

(obligatorisk)