Mobbing i arbeidslivet

Hva er mobbing?

Den mest brukte definisjonen på mobbing handler om at en person gjentatte ganger og over tid opplever seg utsatt for negative handlinger. Dette kan være snakk om baksnakking, utfrysing, tilbakehold av informasjon, bli forbigått eller oversett når oppgaver skal utdeles, vanskeliggjøring av arbeidet, verbal og fysisk trakassering, uriktig eller overdrevne beskyldninger om dårlig utført arbeid osv. Den som utsettes for dette opplever seg ute av stand til å forsvare seg.

Det er mange måter mobbing kan utarte seg og mange synes det er vanskelig å sette en merkelapp på det som plager dem, siden man ofte blir gående og lure på om man overdriver, er for hårsår eller om noe av atferden er berettiget. Det hjelper heller ikke at man gjerne kan se deler av mobbeatferden komme frem også i enkeltstående konfiktsituasjoner der det ikke er snakk om mobbing.

En viktig ting å huske på da er at den subjektive opplevelsen av å bli mobbet har mye å si for om man kan definere det som skjer som mobbing.

Hvor vanlig er mobbing?

Det er vanskelig å få et konkret tall på hvor vanlig mobbing i arbeidslivet er, men man anslår i følge Arbeidstilsynet at det handler om 5% av norske arbeidstakere.

Mobbing er ulovlig

En ting som er viktig å vite om er at mobbing er ulovlig her i landet. Arbeidsmiljøloven sier i § 4-3 nr. 3 at: Arbeidstakerne skal ikke utsettes for trakassering eller annen utilbørlig opptreden.

Konsekvensene av mobbing

Mobbing i arbeidslivet har alvorlige konsekvenser. Forskere har funnet at mange av ofrene etterhvert får plager som ligner de traumer mennesker som har vært utsatt for krig eller alvorlige ulykker. Det er dokumentert sammenheng mellom det å bli mobbet og sannsynligheten for å vurdere selvmord. I boken “Mobbing og harde personalkonflikter” av Einarsen m.fl. viser man til en undersøkelse der 40% av de spurte som var utsatt for alvorlig trakassering bekreftende på spørsmål om de hadde vurdert selvmord. Blant de som ikke har blitt utsatt for mobbing ligger tallet på 7%.

Arbeidstilsynet skriver at det er funnet sterke sammenhenger mellom mobbing og andre psykiske plager som stress og depresjon, lav selvtillit, angst og søvnproblemer. Dette gir også mange reaksjoner som muskel- og skjelettplager, samt problemer med fordøyelsen.

I tillegg til dette har vi konsekvenser som sosial isolasjon, familieproblemer og økonomiske vansker som følge av nedsatt arbeidsevne.

Undertegnede vil gå så langt som å si at: Når man mobber et menneske, plager man en hel familie.

Arbeidsplassen vil også lide under mobbingen. Sykefraværet øker, det blir økt gjennomtrekk og effektiviteten går ned. Og at samfunnet heller ikke er tjent med at mobbing foregår trenger jeg kanskje ikke å fortelle? En betydelig andel av de som har vært utsatt for mobbing uføretrygdes og støtes dermed ut fra arbeidslivet. Landsforeningen mot mobbing på arbeidsplassen anslår at mobbing koster samfunnet nærmere 30 milliarder kroner i året. Ja, du leste riktig. Ikke millioner, men milliarder.

Det er kanskje ikke rart at mobbing anses som ulovlig? Det er kanskje ikke rart at leger er forpliktet til å rapportere mobbing på arbeidsplassen til Arbeidstilsynet?

Det er du og jeg som tar regninga når folk mobber. Når ledere lukker øynene og unnlater å ta tak i ting. Skattebetalere her i landet betaler opp mot 30 milliarder kroner i året fordi voksne folk ikke klarer å oppføre seg på norske arbeidsplasser.

Men den aller, aller største prisen betaler mobbeofferet selv.

Og det kan vi virkelig ikke stilletiende akseptere.

Kilder og andre lenker:

Mental helses artikkel om mobbing i arbeidslivet

Mobbing på arbeidsplassen - et alvorlig helseproblem

Jobbing uten mobbing

Arbeidstilsynets faktaside om mobbing

Mobbing gir ekstreme helseplager

Streberne blir mobbet

Arbeidslivstelefonen

Få gratis arbeidsmiljøtest

Tjenesten koster 32 øre pr. minutt.


Innlegg som kanskje ligner:

Likte du innlegget? Hvorfor ikke legge igjen en kommentar under og fortsette diskusjonen der, eller abonnere på min rss feed. Du kan også motta nye innlegg direkte til din e-postadresse. For å lese denne bloggens beste innlegg, kan du klikke her.

Comments

Utrolig viktig tema å ta opp! Mobbing ødelegger manges liv..

Confiteor’s last blog post..Siden sist

Veldig, veldig bra! *applauderer*

Jeanette’s last blog post..Hvilket kjæledyr bør du velge?

Her har vi FRP-filosofi i ett nøtteskall: Hakk løs på den trygdede (eller “latsabben” som freppere gjerne sier) og stikk hodet i sanden når årsakene skal identifiseres.

Ja mobbing koster virkelig arbeidslivet dyrt.

NIP’s last blog post..LEDERSKAP Vs. ADMINISTRASJON

Det virker rett og slett litt merkelig at det snakkes så lite om dette med tanke på hvor mange som er rammet. Men de fleste sitter kanskje med en følelse av å være alene?

hvorfor har jeg ikke sett denne bloggen før…? Utrolig bra! :-)
MyTh’s last blog post..drama vs komedie

Tusen takk! *juble*

Legg igjen en kommentar

(obligatorisk)

(obligatorisk)