En søt gammel dame

Denne teksten er bruddstykke av noe som jeg ikke helt vet hva er og ikke helt føler at jeg får til. Fantasi. Utforskning. En reaksjon på noe. Et ønske om å gå motsatt vei av en tankegang? Kanskje også en irritasjon over manges manglende evne til å se på eldre som noe mer enn nusselige små barn. For selv om alle katter blir grå i mørket så blir vel ikke alle mennesker nusselige, glemske og anonyme vesener med hvitt hår så fort de blir gamle?

En søt gammel dame

Midt i den eksosgrå byen. Et sted langt her inne i det skittengule sykehjemmet. Der bor jeg. Omgitt av en søtsur eim av gammel kropp og salve. Med pludrende og utbrente pleiere rundt meg om hverandre.

Jeg foretrekker de utbrente. De er så behagelig mutte og uinteresserte.

De pludrende er det verre med. Spesielt studentene. Å, som jeg hater dem! Pludre, pludre, pludre. Naive hønsehjerner som insisterer på å behandle meg som om jeg var et barn. Som kaller meg “søt” og klapper meg på kinnet.

De skulle bare ha visst.

Men de vet ikke. For jeg spiller med.

Etter et langt livs maskerade, er risikoen for å bli avslørt nå på mine eldre dager tilnærmet ikke-eksisterende. De ser meg ikke lenger. De vil ikke se.

Alt de ser er en søt gammel dame som ligger her i sengen når de kommer på jobb om morgenen. En søt gammel dame omgitt av sykehjemmets småblomstrede sengetøy bak sengehesten som skal sørge for at hun ikke ramler ut av sengen. Stakkars gamle damen med det takknemlige blikket når hønsehjernene kommer kvitrende inn og syngende spør med de ekle, høye stemmene sine: “God morgen! Har du sovet godt?”

“Å, ja”, svarer den gamle damen med det milde blikket. “Jeg drømte om gamle dager”.

“Det var nok koselig”, sier hønsehjernen med et smil som vitner om at hun forestiller seg en drøm om blomsterenger, jordbær og kattunger.

Jeg nikker med ansiktet i akkurat rette folder og svarer at det var veldig fint.

For visst koste jeg meg.

Sannheten er at jeg frydet meg.

Det er så deilig når fortiden innhenter en i drømme og man får anledning til å gjenoppleve sitt aller første drap.


Innlegg som kanskje ligner:
    None Found

Likte du innlegget? Hvorfor ikke legge igjen en kommentar under og fortsette diskusjonen der, eller abonnere på min rss feed. Du kan også motta nye innlegg direkte til din e-postadresse. For å lese denne bloggens beste innlegg, kan du klikke her.

Comments

Oh, jeg ventet på den siste “tanken” der ;)
Kan kanskje være en ide, dersom du har planer om å utvide denne historien, å fortsette å hinte. Ikke gi den fulle sannheten i løpet av første siden, om du skjønner? Jeg tror det der kunne vært en genial historie / novelle - om den gamle damen som på sine gamle dager mimrer om sin fortid som seriemorder, men utad fremstår som hyggelig, søt, gammel og… ufarlig?

PoPSiCLe’s last blog post..Contextual links - synspunkter?

Ah! Det kunne være noe.
Jeg er så pinlig uerfaren med en sånn type tekst, så jeg setter pris på alt av råd. For jeg får det liksom ikke helt til, men klarer ikke helt å slippe denne søte damen heller.

Synes også teksten virker som et første anslag i en spenningsfortelling - novelle eller roman, kommer an på hvor mye du får din søte gamle dame til å fortelle deg.

Det er nemlig mitt triks for å skrive videre når jeg ikke får hele historien i hodet med én gang: Jeg spør karakteren hva hun har på hjertet. Hvem-hva-hvor-hvorfor-når osv. De svarer som regel!

Dette var spennende! Fortsettelse følger?

Dette kan bli en fin historie! Men du må finne din helt egne vri, for søte gamle damer som overrasker er der tradisjon for.

Den første som faller meg inn er fra reklamens verden. Jeg tror det var Dagbladet som sendte en glatt kommunepolitiker inn på et sykehjem, og så fikk han seg en overraskelse fra den søte, bortreiste skrøpelige damen i kroken…

Klassikeren er jo ‘Arsenikk og gamle kniplinger’:

http://www.cinerama.no/html/review/33924154.html

og så lurer jeg på om ikke ‘Den elskelige giftblandersken’ av Paasilinna kan passe inn i denne tradisjonen:

http://www.bokkilden.no/SamboWeb/produkt.do?rom=MP&produktId=2940786

Boka ligger klar til lesing hos meg, og jeg kjenner på en frydefull forventning om grøssende moro…

Kanskje du kunne vinne på å la synsvinkelen ligge hos en pleier, som først aner, og så etter hvert oppdager… Da er du jo i ekspertposisjon hva angår blikket!

Titta’s last blog post..Den lille røde høna/The little Red Hen

Oooh, denne må du jobbe videre på, ideen er knall :) Ikke minst fordi det var deg trodde jeg det skulle handle om hvordan mange behandler gamle mennesker som om de er barn, prater babyspråk til dem osv, og så kom den godbiten på slutten!

Men jeg skal ikke forsøke å fortelle deg hvordan du skal skrive den. Det tror jeg nok du kjenner selv. Nå har du en versjon, lek med den!

kamikaze’s last blog post..Jeg og feministene, feministene og jeg

Tusen takk for råd og innspill. *noterer for harde livet*

Legg igjen en kommentar

(obligatorisk)

(obligatorisk)