Real Simple… hvafornoe? (Om RSS)
Noen ganger, når jeg prøver å forstå hvordan noe virker, så synes jeg at det hjelper å prøve å skrive en slags forklaring på det selv. For da må jeg ikke bare prøve å forstå, jeg må bearbeide og systematisere informasjonen slik at det blir forståelig for andre også.
Derfor dette innlegget om det som populært kalles RSS.
For du skjønner det, at jeg både tilbyr det her på bloggen og har god nytte av verktøyet selv. Men å forklare hva det er? Nei, det har jeg ikke klart. Før nå. Nå bretter jeg opp ermene og gjør et forsøk. Jeg pinger jo dessuten ikke pingtjenester som Bloggrevyen slavisk bestandig. Jeg er litt vrang sånn.
Denne bloggposten er nok en av de som blir redigert flere ganger etterhvert som jeg kommer på ting. Siden jeg flere ganger opplever at jeg lærer mye av de som kommenterer her, så ska man ikke se bort ifra at jeg også lærer noe nytt denne gangen.
Men så til RSS.
Først kan jeg vel stolt erklære at jeg nå vet hva RSS står for. Det står for Real Simple Syndication. Som den pliktoppfyllende bloggeren jeg er, så slo jeg opp ordet “Syndication” for å finne ut mer om det. Dette er hva jeg fant:
1. An association of people or firms authorized to undertake a duty or transact specific business.2. An association of people or firms formed to engage in an enterprise or promote a common interest.3. A loose affiliation of gangsters in control of organized criminal activities.4. An agency that sells articles, features, or photographs for publication in a number of newspapers or periodicals simultaneously.5. A company consisting of a number of separate newspapers; a newspaper chain.6. The office, position, or jurisdiction of a syndic or body of syndics.
Noen vil kanskje prøve å overbevise deg om at dette kun er et internettverktøy. Til det svarer jeg “Ja, særlig!” Jeg er personlig overbevist om at det er nummer 3 i definisjonen som passer best her. Derfor: Velkommen til mafiaen som bryr seg. Vennligst levér hestehodene kjøkkenveien.
Sånn. Back to business, som vi mafiosoer pleier å si.
Hvorfor RSS?
- Vel, som mange andre, så synes jeg det er veldig mange gode sider og blogger på nett. Skulle jeg fyllt opp favorittmappen min med dem (noe jeg har gjort noen ganger), så ville jeg måttet ha veldig mye tid til å sjekke hver enkelt side for å se om det var skjedd noe nytt der. Med RSS så får jeg melding om hvilke sider som er oppdatert.
- Du får lettere oversikt over hva slags oppdateringer de forskjellige nettsiden har og velger deretter hvor du vil surfe.
- Man får tekst i et greit og nøytralt format uten mye ekstra grafikk. For la oss være ærlige. Noen dager vil man bare lese den fordømte teksten, vil man ikke?
Hvordan?
Etter hva jeg har fått med meg er det flere måter man kan bruke RSS. Her er de jeg vet om.
1) Eget program på datamaskinen.
Denne prøvde jeg først en gang i tiden. Det finnes flere steder på nett der man kan laste ned et slikt program. Selv brukte jeg FeedReader. Fordelen var at det fungerte greit som et epostprogram. Den sjekket etter oppdateringer på alle sidene regelmessig og en liten boks poppet opp nederst på skjermen hver gang den oppdaget noe nytt på de nettsidene jeg abonnerte på. Ulempen kan nok være det samme. Det ble ganske slitsomt med disse beskjedene i lengden. En annen ulempe var at jeg måtte sitte ved en bestemt datamaskin for å bruke den og datamaskinen havarerte, så mistet jeg sidene også da vi byttet datamaskin.
2) I nettleseren
Dette er en variant jeg ikke er så veldig vant med og kjenner så mye til, så her halter nok forklaringen mer enn bare litt.
Det er i flere nettlesere slik at det i adressefeltet dukker opp et RSS-ikon i høyre ende av adresselinjen. Dersom man klikker på dette, skal man kunne bruke nettleseren som en “feedleser” og holde styr på sine RSS-feed’er. Noe forteller meg at man her kan oppleve samme ulempe som med feedleserprogrammene, man er avhengig av å bruke nettopp den datamaskinen man først abonnerte på.
3) Internettbasert
Dette er det jeg bruker nå. To store tilbydere er GoogleReader og Bloglines. På disse sidene kan man registrere seg raskt, enkelt og gratis, for å få tilgang til en internettbasert RSS-leser. Jeg bruker GoogleReader, så jeg vet ikke så mye om Bloglines sine muligheter, men i GoogleReader er det mulig å sortere RSS-adressene sine i mapper og du får også mulighet til å dele alle eller utvalgte nyheter, blogginnlegg etc. med andre. Du merker bare en nyhet med at du skal “dele” den eller du kan også merke den med en stjerne. Det er også mulig å ved hjelp av en enkel kode du får der, dele dine anbefalte nyheter, bloggposter etc. med andre på nettsiden din. Og sist, men ikke minst; Du er ikke avhengig av en bestemt datamaskin eller nettleser for å få tilgang til nettsidene du abonnerer på.
Enten du ønsker å gjøre det på den ene måten eller den andre, her er lenken til denne bloggens RSS-feed. Husk: mafiaen har sagt at du må gjøre det.
Fortsatt ikke overbevist?
Ikke alle synes at RSS-tjenester, enten det er nettbasert, med eget program eller via nettleser, er noe for dem. Det er selvsagt helt ok. Men før jeg gir meg med maset mitt, vil jeg bare nevne at det på mange sider også er mulig å abonnere på oppdateringer via epost. Du vil da ha noe mindre kontroll over hyppigheten av oppdateringene, men det kan fungere fint for de som liker denne oppdateringsmetoden. For å abonnere på denne bloggens innlegg via epost, gjør du det ved å klikke på denne lenken.
De 4 første kule RSS-bildene i dette innlegget er forøvrig laget av Dirceu Veiga, dersom noen lurte på det.
Sånn. Det var det jeg fikk til i denne omgang. Så da kaster jeg ballen over til deg som eventuelt måtte lese dette i håp om at noen kanskje har noe lurt å tilføye.
Vet du om andre gode artikler og forklaringer om RSS, eller kanskje du har skrevet noe om det selv? Da kan du også legge inn en lenke til det i skjemaet under her, ved å fylle inn navnet på siden/artikkelen (istedet for ditt navn, som den ber deg om) og lenken direkte til artikkelen der det står “Your URL”.

Innlegg som kanskje ligner:
Likte du innlegget? Hvorfor ikke legge igjen en kommentar under og fortsette diskusjonen der, eller abonnere på min rss feed. Du kan også motta nye innlegg direkte til din e-postadresse. For å lese denne bloggens beste innlegg, kan du klikke her.
Comments
Jeg tror egentlig det er en skjult symbolikk i mafioso. Mest sannsynlig går en liten andel av RSS-feeden til mafiaen for å holde bloggeNorge rolig og fri for sigøynere.
bza’s last blog post..Vellykket integrering?
RSS er helt genialt til å holde seg oppdatert på nye innlegg fra alle de websidene/bloggene man leser fast! Jeg for min del bruker Mozilla Thunderbird til både epost og RSS.
Ken-Arild Kristiansen’s last blog post..Audi R10 TDI med hittil beste kvalifisering i Le Mans Series
Jeg vil virkelig anbefale å ta en titt på Mozilla Thunderbird! Jeg vraket Microsoft Office til fordel for OpenOffice.org og Mozilla Thunderbird for en måned siden!
Ken-Arild Kristiansen’s last blog post..Felipe Massa vant i Tyrkia for tredje gang på rad
IE er det lenge siden jeg vraket. Jeg har nå brukt Firefox i 2,5 år. Før det brukte jeg Opera i 2 år.
Ken-Arild Kristiansen’s last blog post..Felipe Massa vant i Tyrkia for tredje gang på rad
Forandring er noe du venner deg til. Hopp i det isteden for å krype i det. Det fungerer mye bedre!
Ken-Arild Kristiansen’s last blog post..Peugeot 908 HDi FAP vant på Spa, Audi R10 TDI nummer to igjen
Selvfølgelig Lin. Hvilket innlegg var det?
bza’s last blog post..Vellykket integrering?
Det er da ikke noe problem å få Firefox til å huske passordene dine!
Tools -> Options -> Security
Har du hake for å huske passord for websider?
Ken-Arild Kristiansen’s last blog post..Peugeot 908 HDi FAP vant på Spa, Audi R10 TDI nummer to igjen
[...] grepene ga bloggen min en boost i faste abonnenter, om jeg skal tolke statistikken for RSS-lesere riktig. Om det kanskje kan kalles “villedende markedsføring” så har jeg i alle fall [...]
[...] Jeg prøvde også, i grunnen. Men dopet fortsatte liksom bare å komme. Folk abonnerte på bloggens RSS, de lenket til meg, de skrev oppmuntrende kommentarer og delte ut awards.” Jeg kjenner at [...]
“Syndication” i denne sammenhengen betyr vel noe sånt som “syndikert innhold” eller “sammenknyttet innhold”. Med RSS kan leseren “forstå” hva som er lest tidligere og dermed kun fremvise nytt innhold, i motsetning til vanlig surfing hvor du får alt innholdet uansett.
bza’s last blog post..Vellykket integrering?