Så hvordan brukes Sonitus og andre tjenester, egentlig?

Først: Om du er møkklei av å lese hvordan en statistikk-ukyndig babler i vei om denne bloggens statistikk, så bør du kanskje hoppe over denne posten.

Du skjønner, jeg har installert Google Analytics og er litt hekta på de tallene som kommer frem der. Tallene representerer jo mennesker som faktisk sitter og leser alle de rare tankene jeg presterer å publisere her på denne bloggen. Og jeg er nok ikke typen som klarer å bare skravle i vei uten å interessere meg for de som faktisk lytter til det jeg sier. Hvem er du? Hvor kom du fra? Var det jeg sa noe som vekket interesse? Eller var det så dumt at du bare snudde og gikk? Hva med deg som ikke sier noe i kommentarfeltet? Er du en av de mange som ikke har blogg selv? Jeg har nemlig inntrykk av at det oftest er bloggere som finner det naturlig å kommentere i andre blogger.

Ja, jeg er nok ikke så god på å bare prate i vei uten å prøve å finne ut noe om slike ting. Faktisk så begynner jeg, som mange andre bloggere gjør etterhvert, å innse hvor viktige leserne faktisk er. Og kanskje også hvor viktig det er for meg som blogger å være klar over at mottakerne av et budskap er en viktig del av enhver kommunikasjon.

Og som sagt så har jeg altså skaffet et statistikkverktøy kalt Google Analytics. Det er nøyaktig 10 dager siden den begynte å telle.

I den forbindelse har jeg sett litt på statistikken for de siste dagene over hvem som kommer hvorfra og hvordan de bruker denne bloggen. For min del tyder det vel mest på at hele min pingevirksomhet burde settes under administrasjon av noen. For her var det tydelige forskjeller.

For de som ikke vet hva Sonitus er, kan jeg fortelle at det er en tjeneste drevet av en gjeng frivillige som leser gjennom mange bloggposter hver dag og velger ut bloggposter som de mener er gode. En slags anbefaling, altså. Avil beskriver den nærmere her.

Nå er det litt forskjellige meninger om Sonitus rundt omkring. Noen mener at det er elitistisk (er det et ord, forresten?) og “hvem tror de at de er?” osv. Denne posten skal ikke handle om Sonitus. Den skal handle om Sonitus-leserne og leserne som kommer fra andre henvisere. For i mitt magre statistikkgrunnlag så synes jeg at jeg ser en forskjell på hva som skjer etter at folk har klikket på lenken inn hit. Kanskje handler det om at Sonitus-lesere er annerledes enn andre lesere. Kanskje handler det om at forskjellige innlegg lenkes til fra forskjellige tjenester. Eller kanskje det rett og slett handler om i hvilken setting man er i når man bruker Sonitus vs. andre henvisere. Kanskje bruker folk både Sonitus og andre tjenester, men i forskjellige situasjoner også. Kanskje Sonitus f.eks er en tjeneste man bruker når man har tid til å lese litt, mens Dagbladet leses på nett når man egentlig ikke har tid og ikke hadde regnet med å klikke på en lenke i det hele tatt. Det vet jeg lite om.

Men så til statistikken

Dagbladet.no (Altså twinglyfunksjonen. Jeg er fortsatt ikke omtalt i Dagbladet, mamma!) troner desidert høyest på statistikken over antall besøk. Disse åh, så viktige treffene som mange prater om. Fra Dagbladet.no har jeg hatt 5710 besøk. Flest for en flåsete og småteit post som tydeligvis vekket interesse nok til et klikk.

Bloggrevyen sendte langt færre besøk, og Sonitus enda mindre.

Men siden jeg er mer opptatt av hva som skjer etter at folk har kommet hit, hvordan de likte seg og om de fant noe av interesse, så blir det tallet litt underordnet.

Spretter de?

Bounce Rate er et tall som forteller deg hvor mange prosent av de besøkende fra en bestemt henviser som rett og slett “spretter” vekk fra siden din igjen etter å ha åpnet lenken. Altså leser de kanskje det som står skrevet på akkurat den siden, men så er det slutt. De forlater siden uten å klikke seg videre rundt for å se hva mer du har skrevet. Det sier dog ikke noe om hvorvidt den siden de kom til var interessant eller ikke. Men det kan kanskje si noe om hvilket inntrykk de fikk av bloggen da de så den.

Fra Dagbladet.no er det en skyhøy “sprettgrad”. Hele 92,73% av de som kom til bloggen fra Dagbladet.no (altså twingly) spratt ut igjen også. Av de som kom fra Bloggrevyen.no, var det 61,58% som spratt ut igjen og av de som kom fra Sonitus var det 63,38%.

Jeg blir ikke så bekymret for Bloggrevyen og Sonitus av den grunn, for det viser seg at kun 37,87% av de som kom fra Bloggrevyen og 35,21% av de som kom fra Sonitus er nye besøkende. Om man samtidig tar i betraktning at denne statistikkmåleren kun har telt besøk i 10 dager og alle besøkende som har kommet siden jeg installerte dette ble telt som nykommere første gangen i denne periode, så kan dette tyde på at folk som bruker Bloggrevyen og Sonitus bruker disse tjenestene for å holde seg oppdatert på når det har skjedd noe nytt i blogger de ellers er kjent med. (Kanskje litt dumt av meg at jeg ikke pinger alt til Bloggrevyen da. *gruble*) Av de som ble henvist fra Dagbladet.no var det hele 97,65% som var nye besøkende.

Men hva gjør de, da?

Når leserne har klikket seg inn på siden så er det tydelige forskjeller i hvordan de oppfører seg når de først er her. Folk som kommer via Dagbladets twingly-funksjon bruker i snitt 22 sekunder på bloggen før de stikker igjen. Og de åpner i snitt 1,13 sider.

Leserne som kommer fra Bloggrevyen bruker i snitt 2 minutter og 24 sekunder på bloggen og de åpner i snitt 1,92 sider.

Men så har vi Sonitus-leserne, da. Og dette sier muligens både noe om hvilken situasjon folk befinner seg i når de velger å bruke Sonitus-tjeneste, men kanskje også noe om mitt tydeligvis enorme behov for å bli satt under administrasjon hva pingtjenester angår. ;)

For når man først har blitt anbefalt av Sonitus og fått en lenke der så kommer det jammen besøkende som ikke bare i snitt leser 2,7 sider i bloggen og ifølge statistikken over nye besøkende kommer tilbake igjen. De blir også værende på siden i 8 minutter og 33 sekunder i snitt. Det er noe helt annet enn mange 22-sekunders besøk gjennom twinglyfunksjonen.

Som sagt, så er jeg slett ingen statistikk-ekspert. Men jeg tipper disse tallene sier noe om når folk bruker tjenester som Sonitus. At det kanskje er en tjeneste man ikke bare svipper innom når man har et par minutter, men en tjeneste folk bruker når de har lyst til å bruke litt tid på å lese blogger. For min del tror jeg også det sier noe om hvilken fordel det er for denne bloggen og meg at det finnes en tjeneste som faktisk har et slags “nåløye” der ikke alle poster slipper igjennom. Sonitus sørger faktisk for at folk får et godt inntrykk av denne bloggen. Kanskje et bedre inntrykk enn den fortjener, men det skal jeg ikke legge meg borti. ;)

På den annen side, så kan det jo hende at det midt i den store bolken med treff fra Dagbladet også var like mange besøkende som leste en del, ble en stund osv. Kanskje de bare druknet litt i alle de andre. Det vet jeg ikke. Men jeg vet at flere fininger har oppdaget akkurat denne bloggen gjennom Dagbladet og at de fortsetter å komme tilbake.

En stor fordel med Dagbladets twinglyfunksjon er, slik jeg ser det, at den favner bredt. Om man tåler å møte mennesker som tenker annerledes enn seg selv, så kan det være utrolig fint å få besøk i bloggen av folk man vanligvis ikke ville ha hørt noe fra. Er man nysgjerrig på hvordan andre kan se på ting man selv kanskje har en mening om og synes det er spennende å utfordre egne måter å betrakte verden på, er en stor tjeneste som Twingly veldig ok. Jeg har opplevd å bli veldig glad for mange treff derfra når jeg har skrevet noe jeg synes er viktig å få med i en offentlig debatt. Jeg har forsåvidt også opplevd å bli skikkelig flau når jeg ser at det kommer mange for å lese noe jeg har skrevet og så er det i grunnen bare en flåsete bemerkning som ble lenket med en overskrift og til en artikkel som tydeligvis vekket nysgjerrighet.

Men jeg må innrømme at jeg av en eller annen grunn blir litt ekstra glad for en lenke på en tjeneste som Sonitus. For da vet jeg at noen andre syntes at det jeg skrev var bra nok til å anbefale til andre. Og nå vet jeg jo også at når folk bruker en tjeneste som Sonitus, så er det en stor sjanse for at de også har satt av tid til å høre på hva akkurat jeg har å si.

Og det inspirerer meg til å prøve å skrive bra i neste omgang også.

Her kan du forresten se hvilke innlegg fra denne bloggen som Sonitus har anbefalt

Og dette er en oversikt over hvilke innlegg i denne bloggen som jeg synes er best


Innlegg som kanskje ligner:

Likte du innlegget? Hvorfor ikke legge igjen en kommentar under og fortsette diskusjonen der, eller abonnere på min rss feed. Du kan også motta nye innlegg direkte til din e-postadresse. For å lese denne bloggens beste innlegg, kan du klikke her.

Comments

Jeg blir egentlig litt forvirret av denne statistikkgreia, jeg. Jeg har hatt Statcounter en god stund, men begynte å bruke Google Analytics mest fordi den var litt enklere å forstå. men det er tydelig at disse to teller besøkende på to forskjellige måter. Statcounter sier at det har vært langt flere besøkende hos meg i et visst tidsrom enn GA gjør. Så hvem kan man stole på?

el Vera’s last blog post..*puh*

Jeg har også opplevd forskjellige tellinger. For min del tror jeg det rett og slett kan ha med tidssoner å gjøre. At forskjellige tellere starter døgnet til forskjellige tider. Ellers hender det jo at slike eksterne tellere har nedetid også.

Sonitus har de beste leserene, sånn er det bare:-)

Hjorthen’s last blog post..But the god was silent

Hehe.
Jeg tror det har litt med hvordan Sonitus er lagt opp også, jeg. Jeg finner jo bloggtekster både via Dagbladet, Bloggrevyen og Sonitus. Men når jeg går inn på Sonitus så er jeg på en måte innstilt på å bli kjent med nye blogger, bruke litt tid på å lese noe fordi Sonitus sier at det er verdt det osv.

Altså tror jeg Sonitus har klart å bli et sted leserne oppsøker når de er klar for nettopp det som lenkes til der. Det er i grunnen sjelden at noen har klart å lage en såpass god og solid kobling mellom leser og blogger der begge parter møter med omtrent samme forventninger. Så det er jammen godt jobbet!

Samtidig tror jeg at mange av leserne bruker flere tjenester enn bare en. Men de bruker dem kanskje på forskjellig måte?

Og det er jo klart at det har noe å si hva lesere finner gjennom de forskjellige tjenestene også. Hadde Sonitus f.eks. lenket til mine mer flåsete innlegg tipper jeg statistikken ville ha sett veldig annerledes ut. ;)

Dagbladet og MSN Reporter gir besøkende og Sonitus, Bloggrevyen og lenker fra andre blogger gir lesere.

Forøvrig er nok 10 dager litt lite å basere bastante trender på, men i stor grad er mine erfaringer med besøkskildene de samme.

bza’s last blog post..Bekymringsmelding

Ja, 10 dager er fryktelig lite. Den er jeg enig med deg i. Google Analytics er i alle fall veldig fin sånn sett. Jeg kom meg kjapt ned på jorda da jeg så hvor mange sekunder store deler av besøksflommen fra Dagbladet faktisk ble værende på siden. *humre*

“Sonitus - min støttekontakt på nett”

Det tror jeg må bli mottoet her i gården. Jeg pinger i vei de tåpeligste blogginnlegg i øst og vest som en annen idiot, og så kommer Sonitus og filtrerer slik at inntrykket rettes opp igjen. ;)

Selv bruker jeg Google reader for å holde meg oppdatert, og leser ofte blogginnlegg kun der (og går dermed ikke inn på selve bloggen). Hvordan takler statistikkleserne det? Registreres det som treff allikevel? (det må det vel?)

el Vera’s last blog post..*puh*

Jeg tror ikke det registreres som treff, nei. Kanskje noen andre vet hvordan det fungerer?

Elitistisk er et ord. =)

Google Analytics er kjempegøy. Hvilket OS bruker folk? Hvilken bredbåndsleverandør har de? Hvilken nettleser bruker de? Hvilken BMI har de? Google Analytics vet!

John’s last blog post..It’s not over yet…

Hehe. Så avansert driver jeg nok ikke.
Det får da være måte på. ;)

Dersom en leser kun besøker bloggen gjennom RSS-filen vil ikke dette registreres i Google Analytics. Da må man enten bruke FeedBurner, en serverside-statistikk eller et vidersendingssystem for å kunne måle trafikken over RSS-filen. Tallet i FeedBurner ikonet viser dog hvor mange unike lesere man har hatt i feeden det siste døgnet.

bza’s last blog post..Matematikken bak pagerank

Aha!
Jeg har også lurt litt på det tallet for feedburner. For det varierer jo veldig. Men tallet viser altså hvor mange som har lest via feed og ikke f.eks. hvor mange som har meldt seg på?

Tja, jeg er en trofast leser som tilfeldig havnet her. Søkte på frustrerte fruer for å finne ut når serien skulle begynne igjen i 2007 og havnet på et forum… Derfra kom jeg inn formumeierens bloggside, og har kost meg med historier om psykodrittsekkmøkkamannen og de som alltid kommer løpende når man setter seg på do - og andre historier fra familielivet man kjenner seg igjen i og ler seg skvett ihjel av. Bloggen har vel fått en ganske mye mer seriøs form etterhvert, men jeg er stadig innom og leser for innimellom dukker det opp små gullkorn fra familielivet fremdeles. Lærer også mye om mangt ved å lese de andre postene ;-)

Så hyggelig å høre!
Og så godt å se at andre kan kjenne seg igjen i noe av galskapen. :)

Legg igjen en kommentar

(obligatorisk)

(obligatorisk)