Kudosjuks eller helt ok?

Dere får eventuelt tilgi en amatør, men i de siste “elleville” tider på forskjellige sosiale bokmerkingssidene har jeg merket noe jeg synes er litt synd. Ting blir mer og mer ensrettet.

Først tenkte jeg at det nok bare er en gruppe mennesker som har felles interesse av å stemme hverandre inn, opp og frem. Og det må jo være greit. Selvsagt må det det. Selv om det for min del fører til at jeg må bla et stykke før jeg finner bokmerker som jeg synes er interessante.

Men på surfetur kom jeg over en eh… snedig greie som ga meg nok en aha-opplevelse. Ja, for det har blitt noen av de i det siste. For idet jeg skulle klikke meg inn fra en “siste nytt fra kudos”-greie som så ut som en RSS, hadde jeg jammen selv gitt en stemme til en sak som jeg nok ikke ville ha gitt ellers. Når jeg går tilbake og holder musepekeren over, så ser jeg jo at denne RSS-boksen ikke er siste nytt fra Kudos slik tittelen sier. Det er et script og “Siste nytt fra Kudos” var kun de siste sakene en bestemt bruker hadde lagt inn.

Altså trodde jeg at jeg klikket meg inn for å se en sak og endte opp med å automatisk gi Kudos før jeg i det hele tatt fikk sett hva for en sak det var.

Nå er ikke det å gi en stemme slik noen stor sak, men jeg er nå engang såpass sær at jeg liker å vite når jeg gir en stemme eller ikke. Jeg liker ikke å bli lurt til det. Og jeg synes resultater av slik stemmegiving er langt mer interessant når det ikke kun reflekterer hvem som har et lurt script. Dette er naturlig nok sikkert en smakssak, men det er altså slik jeg ser det.

For å dra en sammenligning: Dersom VG hadde brukt et sånt script, ville de sannsynligvis ha dominert ørten sider før man kom til noe annet, rett og slett fordi folk uforvarende gir stemmer. Om jeg da ikke har særlig sansen for VG så blir en slik toppliste uinteressant for meg siden jeg kanskje er ute etter tips om gode, uoppdagede ting på nett. Ja, og så liker jeg i grunnen tanken på at nettsamfunnet løfter uoppdagede kvalitetsfunn opp og frem. Det er jo det som i mine øyne er en av internetts positive sider. Eller som kan være det, da.

Så derfor lurer jeg jo litt på om slike script er ok, eller om jeg bare har vært vitne til noe som i sosial bokmerking-sammenheng ikke skal forekomme. Ja, jeg er litt ny på dette området, så jeg må innrømme at jeg ikke er sikker.

Men aller mest så lurer jeg vel egentlig på om noen kan anbefale en sosial bokmerkingsside som fungerer slik jeg har beskrevet over her, dersom Kudos er ment å fungere slik jeg oppdaget i dag. Ikke for å si noe galt om Kudos, men fordi jeg tross alt gjerne vil finne de små, ukjente “perlene” som IKKE har lure script og markedsføringsknep i ryggen også.

Eller kanskje det er en utopi?


Innlegg som kanskje ligner:

Likte du innlegget? Hvorfor ikke legge igjen en kommentar under og fortsette diskusjonen der, eller abonnere på min rss feed. Du kan også motta nye innlegg direkte til din e-postadresse. For å lese denne bloggens beste innlegg, kan du klikke her.

Comments

Kudos er ikke ment å fungere sånn, men det er dessverre en del som misbruker så godt de kan. Så juks er det, og det ødelegger for resten av brukerne siden man ikke kan stole på listene lengre.

Jeg aner ingenting om scripts og avansert html, så vet ikke om det er realistisk å håpe på en side ingen finner hull i, men jeg regner med at det er vanskelig for dem som lager sidene å alltid ligge foran på det punktet.

Minneapolise’s last blog post..En amerikansk verden

Folk er skremmende kyniske, de bruker det som er av skitne metoder for å trekke til seg trafikk. Dessverre.. Folk snakker stadig om “folk flest”, og hva “folk flest” synes, som oftest blir “folk flest” omtalt i alt for positive ordlag. Som en eller annen sa en gang:

“Do you know what’s weird about common sense?
It’s not that fucking common! ”

Når det gjelder bra social bookamrking sites, med en del perler, så må jeg si at jeg er usikker. Jeg har funnet en del strålende artikler gjennom digg.com, men sida i seg selv føles masete.

Lars Martin’s last blog post..Bloggerwave.no - penger og sånn

Fantastisk godt poeng, man sitter ofte å klør seg i hodet når man entrer kudos og ser at de såkalte “webmasterne” som eier flere domener, altså de som ikke bryr seg en døyt om annet en reklameinntektene for denne mnd, ligger høyest med saker som rett og slett er kjedelige.

Når det gjelder Kudos.no så er den siden så typisk Norsk som det går an, alt for liten brukerstamme og selve stemmingen er gjort så vanskelig, da dette tar opptil fem minutter før det er ferdig, at kun de som har ett kontaktnett rundt sine - 20.000 - i mnd reklame finasierte sider-folka kan stemme.

Kudos ble dårligere den gangen man ikke kunne legge inn anonyme kommentarer. jeg GIDDER ikke å registerer meg på kudos for å ytre om det, men selv om det var mange useriøse som ropte FAKE så var det mange nyttige tilbakemeldinger. Nå ser Kudos helt dødt ut, og utrolig mange “jeg skal tjene penger på bloggen min” innlegg som trykker seg selv opp på kudos. Tilbake med anonyme kommentarfeltet!

Etter min mening har Kudos blitt fryktelig dårlig og jeg merker det er sjeldnere og sjeldnere jeg gidder å gå inn.
Denne artikkelen her fremstår som en sjelden sak som faktisk fortjener kudos. Ellers så er det mange som kun er etter å booste trafikk, hvilket VAR det motsatte av hva Kudos skal være…

Det er godt å se at flere ønsker det sosiale tilbake i de sosiale bokmerkingssidene.

Til Kudos sitt forsvar må jeg si at “Mine venners kudossaker” er en veldig nyttig funksjon. Der kan man i alle fall filtrere litt i forhold til hvilke bidragsytere som erfaringsvis legger inn egne og andres gode nettsider.

Kanskje jeg skal bli flinkere til å legge til venner der selv?

Men script der folk uforvarende stemmer på noe usett er i alle fall noe jeg ved første øyekast ville definert som juks. Aller mest fordi jeg som stemmegiver ønsker å vite hva jeg stemmer på før jeg avgir stemme. Ikke det at min stemme betyr så fryktelig mye, men fordi det handler om min deltakelse i å skulle få gode saker opp og frem.

Jeg er forresten veldig spent på hvordan “Særriøst” blir i så måte.

Tjenesten er etter hva jeg har forstått fortsatt på tenkestadiet, men jeg håper de bestemmer seg for å gjøre det mulig å pinge andres ting og ikke bare egne.

Hmpf!
Jeg fikk ikke til lenken helt. Det er i alle fall Hjorthen som beskriver dette mulige prosjektet i kommentarfeltet.

For å bruke feed med egne kudossaker trenger man hverken å være utdannet koder eller ha noe særlig greie på html eller annet. Hvor du får tak i feeden og hvordan denne kan brukes er godt forklart her:
http://www.skitx.com/artikkel/gikudos_rss_feed_for_deg_og_dine/

Om du da f.eks. bruker en plugin som kalles simplepie på wordpress er boksen opp å kjører i løpet av fem minutter. At en kanskje ikke burde brukt lenke som inneholder /giKudos/ variablen er en annen diskusjon.

picxx’s last blog post..Tjen penger på å vise videoer

Kudos har gått til helvete anyway. Deilig å besøke en kudoslink som din, der hensikten ikke er å lage en helt ræva blogg å tjene et par skarve kroner på en interessevekkende tittel. Slik er det desverre med omtrent ALLE saker på kudos nå.

Noen av de alle verste eksempelene på bruk av kudos er sidene som ikke engang står for innhold selv, men bare embedder youtube på sin egen blogg.

picxx: Ja, det er vel nettopp det jeg lurte litt på. Hvorvidt det er greit eller ikke er en ting. Om det er greit på Kudos, så kunne jeg godt tenke meg et alternativ der intensjonen er litt annerledes.

Kake: Tusen takk. :)

Bra bloggpost som inspirerte meg til å skrive denne.
:-)

Så utrolig bra at dere som virkelig har greie på dette kommer på banen!

Nå har ikke jeg brukt sider som Kudos så veldig lenge, så jeg har kanskje ikke samme tilknytning til en enkelt side, men jeg er definitivt interessert i en sosial bokmerkingsside som lar meg oppdage gode bloggposter og nettsider andre har tipset om.

Det scriptet du har laget kan jo også ganske enkelt brukes på en ok måte, ved at nettsideeieren lar det fremgå hva det er. F.eks. “stem på mine saker hos Kudos” eller lignende.

Kudos er pr. idag ett verdiløst tullested.
Norske Blogger, Diggbart og Digg Meg er bedre.

Cirkus’s last blog post..1. Mai 2008

Hm. Disse har jeg ikke sett så nøye på. Takk for tips!

Legg igjen en kommentar

(obligatorisk)

(obligatorisk)