Bulldoserne iblant oss

Det hender jeg irriterer meg over dem. De brautende og tilsynelatende selvsikre bulldoserne som kan alt, vet alt og klarer å uttale nesten hva som helst med den største selvfølgelighet.

En periode lot jeg meg også lure av en sånn. Vedkommende var nesten medisinsk ekspert, skjønner du. Og jeg? Jeg følte meg dum som et brød ved siden av. For jeg tvilte jo. Og ville spørre legen. Ikke kunne jeg alle fremmede ordene denne bulldoseren vrengte utav seg heller. Så da måtte hun vel ha rett? Jeg følte meg latterlig der jeg tross alt kontaktet lege etterhvert.

Da jeg noen år senere begynte på sykepleierutdanningen, fant jeg ut noe.

Bulldoseren hadde i grunnen ikke mye peiling.  Og alle de fine medisinske uttrykkene? De hadde blitt brukt både helt feil og sjelden vært uttalt i nærheten av hva som var riktig.

Det rare er i grunnen at selv da, etterhvert som jeg fikk faglig utdannelse og erfaring, så kunne denne bulldoseren være like påståelig og brautende. Det var virkelig fascinerende. Hadde du snakket med oss samtidig, ville du garantert ha trodd at bulldoseren var den med peiling.

Du kan treffe på bulldosere overalt. De vet alt. De kan alt. Og de er veldig gode på å påpeke hva andre gjør feil. Kanskje særlig de som faktisk har den utdannelsen eller posisjonen bulldoseren selv ønsker seg? Men det å sette seg på skolebenken og være villig til å lære noe nytt krever kanskje noe så skummelt som….ydmykhet? Lærevillighet? Erkjennelse av egne begrensninger?

Det er ikke like lett å innrømme at man ikke kan noe for alle. Man trenger ikke å være bulldoser for å synes det. Kanskje man bare er ekstra streng mot seg selv og føler seg dum når man ikke kan?

Da kan det være godt å huske på Alfred. En 70 år gammel mann som hver dag sitter sammen med alle de andre elevene i sin klasse. Første klasse.

Og tenke at “dersom han kunne gjøre det, så kan jammen jeg tørre å vise mine kunnskapshull også”.

Du och jag, Alfred.

Du och jag.


Innlegg som kanskje ligner:

Likte du innlegget? Hvorfor ikke legge igjen en kommentar under og fortsette diskusjonen der, eller abonnere på min rss feed. Du kan også motta nye innlegg direkte til din e-postadresse. For å lese denne bloggens beste innlegg, kan du klikke her.

Comments

Huff… Jeg fikk flashbacks til den gangen jeg jobbet med en data-bulldozer. :p Mot noen fungerer ikke all verdens lærdom heller. Det er faktisk den eneste fyren som har klart å få meg skikkelig irritert på lenge.

Håvard Pedersen’s last blog post..5 ting jeg ikke trodde stemte, men som jeg erfarte på under en uke som pappa

Bulldosere kan jo være skikkelig irriterende også. Så det er kanskje ikke så rart om du ble det. Og du har rett i at kunnskap hjelper lite sånn sett. Annet enn å selv få innsikt i hvor på jordet bulldoseren er. ;)

Min erfaring med sånne bulldosere er at de som regel IKKE har peiling. De som virkelig har peiling, trenger ikke å rope så høyt. Irriterende mennesker, disse bulldoserne. Med min klokkertro på sosiale korrektiver prøver jeg alltid å signalisere at jeg ikke blir stum av beundring, men stiller heller kritiske spørsmål eller avbryter dem, rett og slett.

Anathema’s last blog post..Prinsesse Virrvarr av Frihetsskogen og Blogglandia

Det høres ut som en grei strategi. Hvordan synes du at det fungerer når du bruker den?

Synes det fungerer bra. De blir som regel litt usikre, og dét igjen kan føre til et lavere lydnivå. Bulldosere roper antageligvis i hovedsak for å få oppmerksomhet og/eller bekreftelser, og når det ikke fungerer, går lufta liksom litt ut av ballongen.

Anathema’s last blog post..Prinsesse Virrvarr av Frihetsskogen og Blogglandia

*noterer*

Legg igjen en kommentar

(obligatorisk)

(obligatorisk)