Når du vil at barna dine skal feile

BankkortJeg leste et sted der man argumenterte for at barn i 13-årsalderen ikke skulle få eget bankkort fordi de kom til å bruke penger feil, disponere galt og i det hele tatt.

For meg blir det en litt rar argumentasjon. Om jeg lar min 13-åring få eget bankkort og han disponerer pengene perfekt er det selvsagt strålende. Men om han ikke gjør det, så er det nettopp det som er noe av meningen bak dette.

I følge generalsekretær i Inkassoforeningen, Thor A. Andersen, er det skremmende mange ungdommer som starter sitt voksenliv med inkasso. Mange bruker den første delen av sitt voksenliv på å først vikle seg inn i økonomisk rot, for så å bruke enda flere år på å skulle vikle seg ut igjen.

Jeg tror at de aller fleste som skal lære seg om pengebruk gjør noen tabber underveis. Som med annen læring er det de færreste som gjør alt feilfritt med en gang. Jeg vil at mine barn skal gjøre disse tabbene på en minst mulig ødeleggende måte. I kontrollerte former der skadeomfanget blir begrenset.

Derfor synes jeg at dette må være en god tid for å bringe læringen til et nytt nivå. Vi kan gi ham råd underveis. Han risikerer ikke å miste bolig, bekymre seg for morgendagens middag eller å få betalingsanmerkninger og dommer. Han risikerer ikke år av sitt voksenliv uten økonomisk handlefrihet.

Han risikerer å ikke kunne kjøpe en bukse han ønsker seg. Han risikerer å måtte si nei til en kinotur. Han risikerer å måtte velge bort noe for å få råd til noe annet. Han risikerer å være blakk i 3 uker fordi han brukte opp alle pengene sine den første uka etter lønning. Kanskje han også risikerer å kjenne litt på hvordan det er å ha lånt penger av venner og foreldre for deretter nesten ikke ha noe igjen på neste lønningsdag, når det skal betales tilbake.

Kort sagt, så risikerer han å gjennomleve de sure lærepengene veldig mange av oss har lært av før ham, men uten at konsekvensene blir for store og uten at han må ligge våken om natten og bekymre seg over husleia.

 I tillegg risikerer han kanskje også å lære litt om hvordan det er å endelig kjøpe seg noe etter å ha ventet, prioritert og gledet seg en tid. Hvordan det er å ha noen valg og selv få velge hva som er viktigst for akkurat ham. Han risikerer å lære seg noe om å tåle behovsutsettelse. Å kanskje velge bort kortsiktige gleder til fordel for noe større litt lenger inn i fremtiden. Kanskje han også lærer seg at man ikke trenger å velge enten-eller, men kan gjøre litt av hvert? Spare litt og bruke litt?  

 Så jeg skjønner ikke helt argumentet med at 13-åringer ikke skal få bankkort fordi de kommer til å drite seg ut en og annen gang. Det er jo nettopp det som er meningen.


Innlegg som kanskje ligner:
    None Found

Likte du innlegget? Hvorfor ikke legge igjen en kommentar under og fortsette diskusjonen der, eller abonnere på min rss feed. Du kan også motta nye innlegg direkte til din e-postadresse. For å lese denne bloggens beste innlegg, kan du klikke her.

Comments

Du har så rett, så rett. Dette er en læringsprosess, som alt annet - og da lærer man best av egne feil og erfaringer.

Ja, jeg synes det.

12-åringen irriterer seg forresten grønn nå, siden han måtte bruke opp nesten alle pengene til å betale tilbake pengene han hadde lånt av lillesøsteren. Forhåpentligvis lærte han litt om hvor kjipt unødvendig gjeld er.

Tror ikke jeg fikk eget kort før jeg var 16 år eller noe jeg.

Jeg ser at det er lenge siden denne posten ble skrevet, men jeg tar meg den frihet å kommentere nå allikevel :P
Jeg fikk eget kort da jeg var 13 år, og feilet mange ganger, og jeg fikk flere ganger smake på akkurat det du nevner her.
Det at jeg lærte alt dette så tidlig er jeg nå veldig takknemlig for, ettersom studietiden akkurat nå har vært en økonomisk hengemyr uten like da jeg har mer eller mindre også har måttet få det lille jeg har til å rekke til to personer (kjæresten min er uten stipend og jobb…)
Og hvis jeg ikke allerede hadde hatt den ærfaringen over å styre mine egne penger fra før av, ville jeg aldri klart å få dette til å gå opp uten å ende opp med inkasso o.l..
Så - jeg kan vel stille meg opp som et levende eksempel på at du har helt rett! Og jeg kan ikke forstå at noen skulle være uenige :)
obskur’s last blog post..Helt sprøtt!

Så godt å se at jeg ikke er helt på bærtur. :)
Det er jo kanskje også viktig å ha dette i bakhodet når man hører om folks “manglende betalingsmoral” etc. At for veldig mange handler det om at de må ta de sure lærepengene i voksen alder fordi de ikke fikk dem som barn. Noen av de “heldigste” har forøvrig foreldre som fortsatt deler ut bjørnetjenester rundhåndet uten å stille krav når barna er voksne. Det er litt skummelt å se på det også.

Legg igjen en kommentar

(obligatorisk)

(obligatorisk)